Comfortabele incontinentiematerialen voor mensen met obesitas

TENA – Eén op de zeven volwassenen in Nederland is obees en de komende jaren neemt dit waarschijnlijk verder toe. Obese personen hebben vaak andere zorgbehoeften als het gaat om huidverzorging en continentiezorg. Extreem lichaamsgewicht kan namelijk druk uitoefenen op de blaas met urineverlies als gevolg. Vanwege aanwezige huidplooien is er een grotere kans op irritatie en smetten. Goed passende producten zijn daarom essentieel om lekkages en huidbeschadigingen te voorkomen.

Gelukkig zijn deze producten nu op de markt. TENA heeft een assortiment uitgebracht, speciaal ontwikkeld voor mensen met obesitas. “De markt is niet zo groot”, erkent brand manager Hinde Bouwhuis, “maar als marktleider op het gebied van incontinentiemateriaal willen we er voor iedereen zijn. Vandaar dat we ons ook hebben gericht op mensen met obesitas, dat wil zeggen: mensen met een hoger BMI dan 30. Voor hen is de persoonlijke hygiëne vaak een probleem, onder andere vanwege de buik- en beenplooien.”

Van 140 tot 244 centimeter buikomvang
Er was vooral vraag naar grotere slips en fixatiebroekjes. “Daarom heeft TENA nu slips in de maten XXL en 3XL toegevoegd aan het assortiment”, geeft brand manager Karen van Wijk aan. “Daarnaast hebben we de fixatiebroekjes in de maten 4XL en 5XL. Dat betekent dus een comfortabele, goed passende oplossing voor mensen met een buik/heupomvang van 140 tot 244 centimeter.”

Hoge score
Ze vervolgt: “We testen de materialen uiteraard vooraf door een onafhankelijk bureau. De studie is uitgevoerd met 163 zorgverleners die de slips hebben gebruikt bij zorgafhankelijke gebruikers thuis.” Met een score van maar liefst gemiddeld 95% zijn de zorgverleners zeer positief over het gebruiksgemak, het comfort, de goede pasvorm en het gegeven dat het materiaal ademend is. En 86% zegt dat de huid droger blijft dan met andere producten.

Prettig voor patiënten én zorgverleners
Kortom: het assortiment is niet alleen prettig voor de drager van zo’n slip of fixatiebroekje, maar ook voor zorgverleners. Met veel minder kans op doorlekken en huidbeschadigingen en het risico op daaruit voortkomende problemen.

“Voor de kwetsbare huid heeft TENA ook nog een assortiment huidverzorgingsproducten die ook goed van pas komt bij obese patiënten”, vult Hinde aan. “Zoals met lotion geïmpregneerde washandjes, barrière crème ter voorkoming van huidirritaties en zinc crème die een geïrriteerde huid kalmeert.”

De boodschap is duidelijk: TENA biedt mensen met obesitas goede, comfortabele zorg die ze verdienen.

Tekst: Gerda van Beek
Foto: TENA

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TENA.

 

 

Nieuwe NHG-Standaard pakt COPD in volle breedte aan

Behandeling bij COPD gericht op vermindering ziektelast patiënten Het accent bij de behandeling van COPD ligt op de niet-medicamenteuze therapie, volgens de herziene NHG-Standaard COPD die in april 2021 verscheen. Insteek is het zoveel mogelijk opheffen van beperkingen en het verbeteren van de prognose van patiënten. De plaats van inhalatiecorticosteroïden is beperkt en de standaard is terughoudend bij het gebruik van triple-therapie. De NHG-Standaard CODP is aangepast ten opzichte van de vorige die dateerde uit 2015. Redenen voor de aanpassingen komen zowel voort uit het veld als uit voortschrijdend wetenschappelijk inzicht, geeft huisarts dr. Erik Bischoff aan, een van de leden van de NHG-werkgroep die werkte aan de vernieuwde NHG-Standaard. Hij leidt het onderzoeksprogramma Chronische aandoeningen en multimorbiditeit binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc Nijmegen. Daarnaast coördineert hij namens het NHG de landelijke kaderopleiding Astma en COPD. “Vernieuwd is de omschrijving van de ziektelast, waarbij verder wordt gekeken dan…

Snoeien in aantal zorgverzekeraars

De apotheker en huisarts krijgen betaald voor individuele verrichtingen, niet voor samenwerking. Juist door samenwerking wordt doelmatige zorg geleverd, aldus Guus Schrijver.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.