Meteen naar de inhoud

CoronaMelder-app: hoe meer gebruikers hoe beter

Nu de tweede corona-golf over ons land rolt, vraagt iedereen zich vertwijfeld af hoe deze te stoppen. Talloze maatregelen moeten daarbij helpen. Zo ook de CoronaMelder-app. Deze stuurt een melding als men langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt is geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Een hulpmiddel dus, als aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Zo’n app werkt alleen als zoveel mogelijk mensen deze downloaden. Een landelijke campagne moet daaraan bijdragen.

Dat er zeker belangstelling is voor een dergelijke app, kwam in de testperiode wel naar voren. Zo’n 1,5 miljoen mensen hebben toen de app gedownload. Op vrijwillige basis en samen met de GGD hebben zo’n 615 personen via de app aangegeven dat zij positief getest zijn. Contacten van de betreffende personen zijn op deze wijze via CoronaMelder gewaarschuwd.

Sneller en breder bereik

Uit de pilot bleek dat nauwe contacten sneller worden bereikt via de CoronaMelder dan via het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Waarschijnlijk is het bereik via de app ook breder, zeker als heel veel mensen de app hebben gedownload. De app stuurt namelijk een melding nadat iemand enige tijd in de buurt is geweest van een persoon die ná de ontmoeting is getest en corona blijkt te hebben.

Privacy

De CoronaMelder gebruikt bluetooth, geen locatiegegevens. De privacy is op deze wijze gewaarborgd: de app weet niet waar iemand is en met wie. Dat betekent echter wel dat in de instelling van de telefoon bluetooth moet aanstaan. Alleen dan kan de app meten of iemand in de buurt is geweest van andere telefoons met CoronaMelder.

Alle informatie

Voor alle informatie over de werkwijze van de app en antwoorden op veelgestelde vragen: zie www.coronamelder.nl

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens