Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs gezegd dat het een misverstand is dat apothekers moeten betalen voor het afvoeren van medicijnafval van burgers. Inzameling van oude geneesmiddelen vindt plaats om te voorkomen dat het grondwater daardoor wordt vervuild. “De inzameling bij de apotheek kan worden gezien als een vooruitgeschoven post van de gemeentelijke inzameling van klein chemisch afval”, stelt Dijksma in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Ze vindt het “heel belangrijk dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen”.
Van gratis tot 7.500 euro
Maar dat doen dus lang niet alle gemeenten. Zo’n 45% laat de apotheker zelf betalen voor het inzamelen en/of verwerken van oude medicijnen. Apothekers betalen aan commerciële afvalverwerkingsbedrijven tot € 7.500 per jaar. De vier grote steden in ons land brengen niets in rekening. Van de G32 laten Eindhoven, Zoetermeer en Maastricht de apotheken opdraaien voor de rekening. Het gaat dus vooral om kleinere gemeenten, met name in Brabant, Zeeland en Flevoland. Opvallend: de provincie Utrecht neemt de kosten voor haar rekening voor de gehele provincie. Zo kan het dus ook.
Halen en brengen
In plaatsen waar de apotheken kosteloos het medicijnafval kwijt kunnen, gaat het nog vaak mis. Want in de helft van deze gemeenten moeten apotheken dit zelf naar de milieustraat brengen. En dat is in strijd met de Wet Milieubeheer.
Zie het KNMP-onderzoek inzameling medicijnafval 2016
Onder redactie van: Gerda van Beek