De Nieuwe Rhone

En zo bevonden wij ons, na het passeren van de nogastad; Montelimar, ineens in het hart van de Rhône. Hier op de scheidslijn van de Noordelijke- en Zuidelijke Rhône is Frankrijk precies wat je van Frankrijk verwacht. Wijds, landelijk, rustiek en pittoresk maar bovenal prachtig! Een omgeving die 100% wijn ademt.
Het kloppende hart van de Rhône met zijn grote verscheidenheid aan blauwe- én witte druiven heeft iets opwindends. Het is hier niet alleen het terroir of de wijnmaker die voor prachtige wijnen zorgt, maar ook de kunst van het druiven blenden. De wijnmaker moet tot in detail de verschillende eigenschappen van de druiven kennen, maar ook de reactie van de ene op de andere druif. Zo zal uitsluitend Clairette met Bourboulenc een vrij schrale wijn voortbrengen met hoge zuren en relatief weinig fruit terwijl de klassieke combinatie Marsanne met Roussanne soms juist wat zuren mist.

Van oudsher was de indeling van de Rhône makkelijk. In het Noordelijke gedeelte (Septentrional) worden de rode wijnen uitsluitend gemaakt van de Syrah druif en kennen we slechts één witte druif; de Viognier. In het Zuidelijke gedeelte (Meridionale) is de Grenache druif dominant in zowel z’n rode- als witte uitvoering.

In het hart van de Rhône kennen we ‘the best of both worlds’ met de kennis van het terroir uit het noorden en de kunst van het blenden uit het zuiden. Alles wat hier gemaakt wordt zouden we ongeveer Côte du Rhône kunnen noemen, maar gelukkig zijn er nog eigenwijze mensen die op zoek gaan naar het hoogst haalbare. Bij Domaine de Montine werden we met ongekende hartelijkheid ontvangen. Wat op zich voor Franse begrippen al verwonderlijk is, maar bovenal was het midden in de oogsttijd. Wij proefden hier verschillende wijnen van grote klasse maar lieten ons uiteindelijk ‘verleiden’ door de pracht en praal van de Séduction 2009. Een bijzondere wijn gemaakt van zowel rode- als witte druiven. De wijn bestaat voor 90% uit Syrah en 10% uit Viognier. Deze wijn is een parodie op de wereldberoemde Côte Rotie uit de Noordelijke Rhône. Gemaakt van dezelfde druivencombinatie.

Dit is een column uit FarmaMagazine nr. 8 2012.
Tekst: Jens Vergouwen en Sanne Staal.
U kunt onze vinologen bezoeken in hun winkel; De Gouden Ton, Hinthamerstraat 102 in ’s-Hertogenbosch.

AANBIEDING:
Domaine de Montine Séduction 2009
Prachtige robijnrode kleur, beetje port-achtig. Een ‘open’ neus met verleidelijk donkerrood fruit als bramen en zwarte kersen. Een hint abrikoos maar verder vooral kruidig. In de smaak, rond en zacht met chocolade-achtige toets en fijne tannines.
De afdronk is eindeloos met een fantastische balans.

Nieuwsgierig geworden naar de smaak? Bestel hem nu voor een FarmaMagazine prijs € 14,50. De wijn wordt in een doos bij u thuis afgeleverd.

 

 

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Bredere toepassing nieuwe glucoseverlagende middelen in zicht, ook in de eerste lijn

“Begin niet te snel met insuline in verband met het dominant worden van overgewicht onder de bevolking”, is het advies aan huisartsen van prof. dr. Cees Tack, hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder diabetologie, aan het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe generatie bloedglucoseverlagende middelen – GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers – krijgt volgens hem een steeds prominentere rol in de geneeskunde. Niet alleen binnen de diabetologie, maar ook binnen de cardiologie en nefrologie krijgen deze middelen steeds meer ingang. Zes vragen over GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers. 1. Wat is de op dit moment de plaats van GLP-1- agonisten en SGLT-2-remmers bij de behandeling van diabetes? “De praktijk is lerende. Op dit moment worden zowel de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2018 en de NIV-richtlijn Farmacotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 voor de tweede lijn, herzien”, geeft hoogleraar interne geneeskunde/diabetologie prof. dr. Cees Tack aan. De herziening van de NHG-Standaard wordt ergens in…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.