Meteen naar de inhoud

De zorg hoort bij het doosje

In ‘Drijfveren’ spreken we met apothekers en huisartsen over hun vak, ambities en keuzes die ze maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met Elien Peterse, eigenaar Apotheek Hoogland.

Een prachtige glossy met de titel ‘Feest!’ ligt op de balie van Apotheek Hoogland in het dorp Hoogland. Het is een eenmalige uitgave ter ere van het 40-jarig bestaan van deze apotheek. Elien Peterse is sinds 2007 eigenaar. Daarnaast staat ze als persapotheker van de KNMP regelmatig de pers te woord en is ze bestuurslid bij Apothekers Coöperatie Eemland (ACE). Alsof dat nog niet genoeg is, begint ze samen met collega-apothekers aan een project over therapietrouw. Elien is iemand die altijd bezig is met vernieuwing en innovatie om medicijngebruik te optimaliseren; bevlogen en resultaatgericht maar ze is ook vriendelijk en benaderbaar. Het is precies deze mix die haar zichtbaar jong en enthousiast houdt.

Hoogland is een dorp in de gemeente Amersfoort. De inwoners zijn voornamelijk locals maar het dorp kent ook ‘import’ tweeverdieners: een gemoedelijke combinatie. Elien: “Het leuke aan een eigen apotheek is dat ik samen met het team kan regelen hoe onze zorgverlening eruitziet. Die vrijheid en verantwoordelijkheid vind ik heerlijk.”

“Ik hoop dat er een transparanter systeem komt waarbij elke patiënt dezelfde zorg mag krijgen, ongeacht waar hij verzekerd is.”

Kun je iets vertellen over het project therapietrouw?

“Dit project wordt gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie: ZonMw. Samen met twee collega-apothekers gaan we een therapietrouw-interventie ontwikkelen voor patiënten in de herhaalservice. Therapie-ontrouw merk je wanneer patiënten geneesmiddelen niet meer bestellen, maar als dit bestelproces is geautomatiseerd, lijkt het alsof patiënten trouw zijn maar de werkelijkheid kan anders zijn. De interventie die wij nu gaan uitwerken is dat patiënten met een herhaalservice eens per jaar een evaluatiegesprek gaan krijgen. Wanneer blijkt dat een middel niet meer of anders wordt genomen, dan is het belangrijk dat de huisarts daarvan op de hoogte is anders draai je bij controle van de behandeling aan de verkeerde knoppen. Daar is veel winst te halen, zowel op het gebied van gezondheid maar ook economisch. Met dit concept gaan we dus aan de slag.”

Je staat als apotheker regelmatig de pers te woord en durft je mening te geven. Wat drijft je?

“Mijn motivatie is de overtuiging dat we een mooi vak hebben. Apothekers verrichten specialistisch werk in de zorgketen en zeker in de eerste lijn. Een klant kan in de apotheek binnen vijf minuten een universitair geschoolde apotheker te spreken krijgen. Dat is uniek in de zorg. Helaas denken nog te veel mensen dat wij een soort uitgifteloket zijn. Totdat er een keer zichtbaar wordt ingegrepen. De zorg die wij verlenen hoort bij het doosje, dit kun je niet los zien van elkaar. Bij 1 op de 10 recepten veranderen we iets: dosering, aanpassing van een middel of alternatieven bij niet-leverbare medicatie. Wij vertellen patiënten altijd wat we hebben aangepast. Zo krijgen ze begrip en waardering voor wat er in de apotheek gebeurt. We denken mee, van diagnose tot inname, met de voorschrijver en met de patiënt zodat de therapie die een arts heeft voorgeschreven ook werkt. Als ik dat over de bühne kan brengen, doe ik dat.”

In jullie feestmagazine schrijf je dat begrip de sleutel is. Wat bedoel je daarmee?

“Het is belangrijk dat patiënten begrijpen hoe een medicijn werkt want dan is de motivatie om het goed in te nemen hoger. Andersom kunnen wij pas goed adviseren wanneer wij de klanten begrijpen. We kijken verder dan één behandeling en bezien het gehele plaatje. Als tijdens een review blijkt dat een patiënt van verschillende specialisten medicatie heeft gekregen die op zes verschillende momenten op een dag moet worden ingenomen, brengen wij het terug naar twee tijdstippen. Dat gaat ook over begrip.”

Hoe zie jij de toekomst van het vak?

“Het aantal mensen dat een appèl zal doen op de zorg in het algemeen en eerstelijnszorg in het bijzonder, neemt toe. De zorg zelf wordt verfijnder, specialistischer en meer gepersonifieerd maar moet door steeds minder mensen worden verleend. Die verhouding is niet in balans. De inhoudelijke rol van een apotheker is en blijft belangrijk omdat we een belangrijke pijler in de keten zijn als tandem met de huisarts. Daarbij heb ik de sterke overtuiging dat zorg én logistiek in een hand moeten blijven. Hoe kun je namelijk verantwoordelijk zijn over een geneesmiddel dat je niet zelf afgeeft? Verder hoop ik vooral dat er een transparanter systeem komt waarbij elke patiënt dezelfde zorg mag krijgen, ongeacht waar hij verzekerd is. Zo kan de kennis van de apotheker optimaal worden benut. ”

Buiten is het alweer bijna donker. De dagen worden korter en dit jaar is bijna voorbij. 2020 zal niet onopgemerkt de geschiedenisboeken ingaan. Ik wil dan ook alle artsen en apothekers bedanken die ondanks hectiek en drukte, tijd vrij hebben gemaakt om hun drijfveren te delen. Ik wens iedereen veel geluk en gezondheid in 2021. Tot het volgend jaar!

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens