Meteen naar de inhoud

Debat over abortuspil zonder recept

Tijdens de coronapandemie was het in een aantal landen mogelijk de abortuspil per post te ontvangen, na consultatie op afstand. Dit is in Nederland echter niet toegestaan. Een rechter heeft in april 2020 een voorstel afgewezen om tijdens de coronapandemie toegang tot de abortuspil mogelijk te maken zonder een bezoek aan een kliniek. De Balie organiseert in samenwerking met Women on Waves op zaterdag 19 juni vanaf 20.00 uur een debat over de verkrijgbaarheid van de abortuspil in Nederland.

Met de verzending per post konen vrouwen in Zuid-Afrika, Ierland, Engeland en Frankrijk tijdelijk abortus middels de abortuspil thuis uitvoeren, in overeenstemming met de richtlijnen van de World Health Organisation.

Abortus via telemedicine

Eigenlijk ongelooflijk, maar abortus staat in ons land nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Daarom mag de abortuspil alleen worden verstrekt door abortusklinieken en gynaecologen, zelfs niet door huisartsen. Terwijl de morning afterpil daarentegen vrij verkrijgbaar is bij de drogist.
Bovendien is inmiddels bekend dat abortus via telemedicine (een medische behandeling op afstand) veilig en verantwoord is, maar het beleid in ons land is daar niet op aangepast. Waarom is Nederland zo voorzichtig met het vrij verstrekken van de abortuspil? Welke mechanismen liggen hieraan ten grondslag en wat is er voor nodig om dat te veranderen?

Debat

In samenwerking met Women on Waves organiseert De Balie op zaterdag 19 juni om 20:00 uur een gesprek met Lilianne Ploumen, Nilüfer Gündoğan, Rebecca Gomperts, Peter Leusink, Ann Furedi en Lianne Holten. Kunnen we de abortuspil binnenkort zonder recept afhalen bij huisarts of drogist?

Abortuspil bij huisarts

Verloskundige Lianne Holten deed bij Women on Waves onderzoek naar de toegankelijkheid van abortuszorg in Nederland. Zij presenteert op 19 juni haar bevindingen. Wat is de route die vrouwen afleggen op weg naar een abortus? Kunnen ze de juiste zorg makkelijk vinden, en worden ze goed geholpen? Zou de abortuspil bij de huisarts een welkome toevoeging zijn?

Na haar presentatie volgen nog een aantal deskundigen op dit gebied. Wilt u het debat bijwonen op 19 juni a.s. vanaf 20.00 uur? Dat kan inmiddels dus weer op locatie, bij De Balie in Amsterdam. Tickets kosten € 15,-. Aanmelden voor deelname kan bij De Balie via deze link.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens