Decanteren of Karaferen?

Over de begrippen decanteren en karaferen ontstaan nog wel eens discussies. Veel mensen gebruiken voornamelijk het woord decanteren, maar in veel gevallen is dit onjuist. Wat is dan het verschil? Vroeger werd wijn op een andere manier gemaakt dan tegenwoordig. Het ontstelen van de druiven werd bijna niet toegepast, aangezien de techniek nog niet zo ver ontwikkeld was. In de steeltjes zitten veel vaste stoffen en harde tannines, dit bij elkaar zorgt ervoor dat de wijn in zijn jeugd hard, groen en ondrinkbaar is.
Destijds was er vaker een kelder of andere plek waar de wijn opgeslagen kon worden en werd de wijn ouder gedronken. De vaste stoffen scheiden zich na verloop van tijd van de wijn en er ontstond veel droesem. Omdat in het depot tannines en andere vaste stoffen zitten is dit vaak bitter en niet echt smakelijk. Om te zorgen dat je dit niet in je glas kreeg decanteerde men de wijn.

Decanteren is het langzaam overschenken van wijn in een karaf om de wijn te scheiden van zijn depot. Bij hele oude wijn ben ik hier zeker geen voorstander van, want de wijn krijgt altijd een beetje extra zuurstof en dit kan net het duwtje zijn wat ervoor zorgt dat hij over de kop gaat en niet meer lekker smaakt. Ik adviseer om hele oude wijnen minimaal een dag van te voren rechtop te zetten. Maak de wijn kort voor het schenken open en gebruik niet te grote glazen. Karaferen is een ander verhaal. Dit wordt gedaan om een meestal jonge wijn extra zuurstof te geven zodat hij een versneld verouderingsproces krijgt. Wijn wordt tegenwoordig steeds meer gemaakt om direct drinkbaar te zijn. Dus ook in zijn jeugd al toegankelijk. Dit heeft verschillende reden. We hebben geen ruimte, geen tijd, geen geld en geen geduld meer om de wijn te laten liggen. Niet alle wijn is geschikt voor karaferen en grote glazen doen vaak ook al veel. Karaferen is vaak een goede optie om een wijn net wat zachter en vriendelijker te maken. Denk niet alleen aan rood, maar ook aan een stevige witte wijn.

Er zijn diverse mogelijkheden in karaffen. Maar wat mij betreft is er één specialist: Riedel, al hun kristallen karaffen worden met de mond geblazen in de meest exotische vormen. Wel met de juiste verhoudingen om extra zuurstof toe te voegen. Een prachtig exemplaar is het karaf Eve, waar je met een sierlijke zwier precies één glas gevuld hebt (er zit zelfs een dvd bij). Kostbaar maar een sieraad voor op tafel, en een geweldige kans om de show te stelen tijdens een mooi diner.

Karaf Eve
FarmaMagazine prijs € 279,95
FarmaMagazine geeft u de mogelijkheid om de het karaf Eve te bestellen. De karaf wordt in een doos bij
u thuis afgeleverd.

Bestel hem nu voor een FarmaMagazine prijs van € 279,95. De karaf wordt in een doos bij u thuis afgeleverd.

 

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Bredere toepassing nieuwe glucoseverlagende middelen in zicht, ook in de eerste lijn

“Begin niet te snel met insuline in verband met het dominant worden van overgewicht onder de bevolking”, is het advies aan huisartsen van prof. dr. Cees Tack, hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder diabetologie, aan het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe generatie bloedglucoseverlagende middelen – GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers – krijgt volgens hem een steeds prominentere rol in de geneeskunde. Niet alleen binnen de diabetologie, maar ook binnen de cardiologie en nefrologie krijgen deze middelen steeds meer ingang. Zes vragen over GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers. 1. Wat is de op dit moment de plaats van GLP-1- agonisten en SGLT-2-remmers bij de behandeling van diabetes? “De praktijk is lerende. Op dit moment worden zowel de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2018 en de NIV-richtlijn Farmacotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 voor de tweede lijn, herzien”, geeft hoogleraar interne geneeskunde/diabetologie prof. dr. Cees Tack aan. De herziening van de NHG-Standaard wordt ergens in…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.