Huisartsen in ruim tachtig praktijken in Zuidoost-Brabant doen mee aan een onderzoek naar het nut van screening op atriumfibrilleren. Het doel is het aantal cerebrovasculaire accidenten (CVA’s) terug te dringen en zorgkosten te verlagen. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met onder meer het Nederlands Hart Netwerk regio Zuidoost-Brabant. “Atriumfibrilleren is een belangrijke risicofactor voor CVA’s, grote herseninfarcten. Bloedstolsels die als gevolg van atriumfibrilleren in de hersenen komen, geven vaak grotere herseninfarcten en de mortaliteit is hoger dan bij CVA’s door atherosclerose”, zo schetst cardioloog Luc Theunissen. Hij is werkzaam in het Máxima Medisch Centrum, één van de vier ziekenhuizen uit de regio Zuidoost-Brabant die zijn betrokken in het Nederlands Hart Netwerk (NHN). “Uit onderzoek is gebleken dat er ouderen zijn die atriumfibrilleren hebben, zonder dat ze dit merken. Ze functioneren prima. Vermoedelijk is 40 procent van de mensen met atriumfibrilleren in de eerste lijn nog niet gediagnosticeerd. Onwetend lopen…
Diagnostisch apparaatje onthult atriumfibrilleren
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Veel onnodig langdurig gebruik van maagzuurremmers
Onderzoek wijst uit dat veel patiënten onnodig lang maagzuurremmers slikken, m.n. PPI’s. Een e-learning met keuzehulp ondersteunt huisartsen voor de juiste indicatie.

Melden van apenpokken is verplicht
De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!
“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis