Drijfveren: De doelen van Didem

didem ozer‘Niet meer wachten in de apotheek’, zo valt te lezen op de website van Apotheek Prinsenland. Je moet een zekere vorm van zelfvertrouwen en moed hebben, wil je zo’n bewering openbaar maken. Deze eigenschappen blijken precies te passen bij Didem Ozer-Altug (32), apotheker en mede-eigenaar van deze Medsen apotheek. “Neem maar een foto met mijn armen over elkaar. Zo ben ik wel een beetje”, lacht ze als we buiten een foto maken. Toen ik in 2013 in deze apotheek begon, was de gemiddelde wachttijd anderhalf uur. Ik ben iemand die graag doelen stelt. Een daarvan was de wachttijd drastisch terugbrengen. Dat is gelukt. Natuurlijk moeten mensen nog wel eens wachten voor de balie maar dat is meer uitzondering dan regel.”

Kralingen is een wijk van Rotterdam met tegenstellingen. Een gedeelte van Kralingen is een volksbuurt met de bijbehorende problemen terwijl het andere deel behoort tot de rijkste stukjes van Nederland. Apotheek Prinsenland staat in het welvarende gedeelte. Didem: “Prinsenland is een bovengemiddeld grote apotheek. Onze patiëntenpopulatie bestaat voornamelijk uit hoogopgeleide tweeverdieners tussen de 30 en 60 jaar. We runnen deze apotheek met zes medewerkers en een apotheker.”

Je broer volgt ook een opleiding tot apotheker. It runs in the family?
Didem: “Sterker nog, mijn man is ook apotheker. Maar de ene apotheker is de andere niet. Ik ben een andere apotheker dan mijn man bijvoorbeeld. Als mede-eigenaar van twee apotheken heb ik bepaalde vrijheden waaraan ik erg gehecht ben. Daar heeft hij minder behoefte aan. Het overbrengen van kennis en voorlichting geven is een onderdeel van het vak dat ik zeker van thuis heb meegekregen. Dat zit inderdaad in de familie. Mijn vader is leraar, zit al zijn hele leven in het onderwijs en mijn moeder heeft altijd in de kinderopvang gewerkt. Ze zijn mijn steun en toeverlaat in alles.”

Je ouders zijn van Turkse komaf. In hoeverre speelt dat een rol in je leven?
“Het is niet zo zeer dat het ‘Turkse’ een belangrijke rol in mijn leven heeft gespeeld maar meer de levenswijze van mijn ouders. Beiden hebben gestudeerd en hebben ons met de paplepel ingegeven dat studeren heel belangrijk is. Dit in combinatie met goed onderwijs kan ertoe bijdragen dat bepaalde vaardigheden en talenten worden ontwikkeld. Dat zou ik mijn zoontje ook willen meegeven.”

Je bent best jong om (mede) een apotheek te runnen?
“Als ik meehelp aan de balie vragen patiënten wel eens of ik de apotheker wil roepen. Wanneer ik zeg dat ik dat ben, wordt er weleens ongelovig en soms zelfs afwijzend gereageerd. Komt dat door mijn uiterlijk? Komt dat door mijn leeftijd? Is dat omdat ik een vrouw ben? Jij mag het zeggen. Ik ben een ondernemende apotheker en behoorlijk gedreven. Kwaliteit wordt in deze apotheek met een hoofdletter ‘K’ geschreven. Ik stel heldere doelen die we vervolgens als team samen verwezenlijken.”

Waarin uit zich de ondernemende dimensie?
“Bijvoorbeeld in de samenwerking met Medipoint, de grootste aanbieder van zorg- en welzijnsproducten in Nederland. Binnen deze samenwerking verzorgen wij uitleen en verhuur van hulpmiddelen. Mensen kunnen in deze apotheek terecht voor rolstoelen, krukken, rollators, toiletverhogers en bedverhogers. Het is een extra service voor buurtbewoners waar veel gebruik van wordt gemaakt. Een ander voorbeeld is de apotheek-app die we onlangs ontwikkeld hebben. Hierop kunnen patiënten hun innameschema en medicatiegeschiedenis terugvinden. Ze kunnen zich aanmelden voor pro actief herhalen, ze kunnen zelfzorgartikelen bestellen of een afspraak maken met mij of mijn collega. Het is een app waarop je veel kunt regelen als het over medicatie gaat.”

Je bent in 2010 genomineerd voor de KNMP Zorginnovatieprijs. Voor welke prijs zou je nog meer genomineerd willen worden?
“Ik heb weinig te wensen maar als ik zou mogen kiezen dan gaat het over de opleiding voor apothekersassistente. Naast mijn werk als apotheker heb ik tot voor kort altijd gastcolleges gegeven aan het Da Vinci College te Dordrecht en nascholing voor apothekersassistentes. Iedereen roept en eist kwaliteit. Dat is prima maar kwaliteit van goede zorg begint bij een degelijke basis. Bij deugdelijk onderwijs. Ik vind dat er inhoudelijk veel verbeterd kan worden en ben er een voorstander van als de opleiding voor apothekersassistentes een Hbo-opleiding zou worden met meer aandacht voor kennis over medicatie. Als ik daaraan op de een of ander manier mijn steentje zou kunnen bijdragen en dat zou erkend worden, zou dat mooi zijn.”

Je wilde graag op de foto bij de medicijnkluizen. Waarom?
“Deze twee kluizen hebben we geplaatst toen ik hier begon. Patiënten die zich voor deze service hebben opgegeven, krijgen een SMS met de melding dat hun medicatie hier klaar ligt. Deze melding is drie dagen geldig. In die tijd kunnen patiënten 24 uur per dag terecht om hun geneesmiddelen of OTC’s op te halen. Wij verwerken op deze manier gemiddeld 1000 pakjes per week. Patiënten zijn zeer tevreden en wij hebben meer tijd voor mensen aan de balie. Daar ben ik best trots op. Vandaar!”

In ‘Drijfveren’ spreken we met apothekers in Nederland over hun vak, ambities en keuzes die ze dagelijks maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met Didem Ozer-Altug, apotheker en mede-eigenaar van twee apotheken in Rotterdam: Medsen Apotheek Prinsenland in Kralingen en de Medsen Apotheek Dante in Lombardijen.

Tekst en foto: Cai Vosbeek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Lymeziekte: boek en webcast

De ziekte van Lyme. Het is een ingewikkelde infectieziekte: nog steeds doen wetenschappers veel nieuwe kennis op in de strijd tegen tekenbeetziekten.

Stichting Inhalatie Instituut Nederland

Recent is het Inhalatie Instituut Nederland opgericht. Deze stichting wil de kennis en vaardigheden verbeteren bij inhalatietherapie, van zowel patiënten als van zorgverleners.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.