Digitaal weekcongres: ‘Leefstijl in de nieuwe tijd’

‘De Week van Arts en Leefstijl’ zet leefstijl nadrukkelijk op de kaart. Met vier avonden meerdere digitale lezingen van sprekers uit wetenschap en praktijk. En op vrijdag van 9.30 tot 14.00 uur het hoofdprogramma met een interactief online event. Doe ook mee aan dit congres-nieuwe-stijl in de week van 21 tot 25 september.

Wetenschap en praktijk zijn het erover eens: een gezonde leefstijl verhoogt de kwaliteit van leven en weerstand van mensen. Dat kan dus ook toename van chronische aandoeningen tegengaan en de ziektelast, zorgkosten en werkdruk voor zorgprofessionals wellicht keren. Maar, hoe moet dat tot stand komen, met een verbetering van de zorg rondom voeding en leefstijl? Wat is daarvoor nodig? Welke rol speelt technologie hierin? Deze vragen staan centraal tijdens de virtuele: ‘Week van Arts en Leefstijl’.

Onderwerpen

Op het congres komen, onder andere, de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Hoe draagt leefstijlgeneeskunde bij aan duurzame gezondheid?
  2. De rol van technologie: ‘personalised medicine’ en technologische innovaties
  3. Transitie van precision medicine naar precision health: de rol van prediction en prevention
  4. Bestaande regionale initiatieven en nationale en internationale innovaties.

Programma

Van 21 – 24 september zijn er elke avond van 20.00 tot 21.30 uur meerdere lezingen te volgen over leefstijl binnen een bepaald thema, zoals e-health; financiering & beleid; leefstijlinterventies en voeding & diabetes. Op vrijdag 25 september start om 9.30 uur het hoofdprogramma. Dit duurt tot 14.00 uur.  Via een livestream komen degenen die zijn ingelogd in de studio waar keynote speakers onder leiding van dagvoorzitter Joost Hoebink zorgen voor een bijzonder, enerverend en interactief online event. Deelnemers aan dit virtueel congres kunnen elkaar ook ontmoeten via chats, netwerkcarrousels en ronde-tafel bijeenkomsten.

Meer informatie

Kijk voor alle informatie, waaronder het volledige programma, wijze van inschrijving, de kosten, accreditatie en zelfs ‘veelgestelde vragen’ op de site van Arts en Leefstijl.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…