Meteen naar de inhoud

Direct aanpakken van COPD-aanval leidt tot sneller herstel

Longaanvallen vaak te laat herkend: training van huisartsenteams en patiënten nodig Een eenvoudig herken-actieplan -REDUX- kan patiënten helpen om symptomen van een longaanval al in een vroeg stadium op te merken en contact te zoeken met de huisarts. Dit kan veel zorgkosten besparen en ziekteverzuim voorkomen. Bovendien is het makkelijk te implementeren in de huisartsenpraktijk. Het herstel na een longaanval bij COPD verloopt mogelijk sneller als de aanval tijdig wordt ontdekt en behandeld. Ook is dan het risico op een spoedopname in het ziekenhuis kleiner of kan de verblijfsduur in het ziekenhuis worden bekort. Vroege herkenning van zo’n aanval kan dus de kwaliteit van leven positief beïnvloeden. De praktijk is echter weerbarstig, aanvallen worden vaak niet tijdig herkend en teveel op zijn beloop gelaten, weet prof. dr. Niels Chavannes, hoogleraar huisartsgeneeskunde, hoofd onderzoek en oprichter van het National eHealth Living Lab (NeLL) aan de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van…

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Melden van apenpokken is verplicht

De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!

“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens