Discussie over verkoop Diclofenac en Naproxen bij Albert Heijn

supermarktMag Albert Heijn mag Diclofenac en Naproxen verkopen? Nee, zegt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), want UAD-geneesmiddelen horen niet thuis in de schappen van een supermarkt. Ja, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), want Albert Heijn voldoet aan de wettelijke eisen.

Middelen als Diclofenac en Naproxen kunnen bij onjuist of onverantwoord gebruik zware bijwerkingen hebben, zoals maagbloedingen. Per jaar sterven 540 mensen door het gebruik van deze middelen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Twente. Om die reden zouden deze pillen alleen bij de drogist en de apotheek verkocht mogen worden waar persoonlijke voorlichting aan de klanten kan worden gegeven, stelt het IVM. 
Het instituut is een petitie  gestart om Albert Heijn op te roepen het verkoop van deze risicovolle middelen te staken. Het vraagt artsen, apothekers, andere zorgprofessionals én patiënten om de petitie te tekenen.

Beroep op politiek
Het IVM doet ook een appèl op de politiek: Als de geneesmiddelen zonder actief toezicht verkrijgbaar blijven bij Albert Heijn moet de regelgeving worden aangepast, zodat dit soort risicovolle praktijken niet meer kunnen plaatsvinden, aldus het Instituut.

Toezicht en voorlichting noodzakelijk
Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) geeft eveneens aan dat de consument vaak risico’s van zelfzorggeneesmiddelen onderschatten. Bij drogisten met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg zijn goed opgeleide en nageschoolde (assistent)drogisten aanwezig die de klant persoonlijk adviseren over het juist en veilig gebruik van de middelen. Ook is er actief toezicht zodat bijvoorbeeld de klant niet onopgemerkt veel verpakkingen van pijnstillers meeneemt. Het CBD vindt het belangrijk dat de Inspectie erop toeziet en handhaaft dat alle aanbieders van UAD-geneesmiddelen deze verantwoorde zorg leveren, ongeacht om welk soort winkel het gaat. Een scherm in het schap met UAD-geneesmiddelen staat niet gelijk aan persoonlijk advies, benadrukt het CBD.

Reactie CBG
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt in haar reactie dat Albert Heijn beschikt over gediplomeerde (assistent-)drogisten. Het CBG gaat er van uit dat de betrokken Albert Heijn winkels voldoen aan alle eisen die aan een UAD verkooppunt zijn gesteld. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziet toe op het naleven van deze vergunningsvoorwaarden.

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn weerlegt de kritiek en vindt dat de klanten wel degelijk goed worden voorgelicht over deze middelen. ‘Albert Heijn heeft in 197 winkels in het schap met geneesmiddelen een tablet waarmee de klant meer informatie over de werking en het gebruik van geneesmiddelen kan vinden, of via een audio- of videoverbinding advies op maat van een gediplomeerd assistent drogist kan krijgen.’

Bronnen: EenVandaag, IVM, CBG, CBD
Onder redactie van: Gerda van Beek

 

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.