DNAmedicatiepas: medicatie op basis van genetisch profiel

Het dna-profiel van een patiënt heeft invloed op de verwerking van bepaalde medicijnen door het lichaam. Met kennis van het dna-profiel kunnen artsen en apothekers de dosering van medicatie nog beter afstellen op de patiënt. Sinds kort is deze informatie beschikbaar via de DNAmedicatiepas. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC die de pas ontwikkelden, hopen hiermee bijwerkingen te verminderen en de werking van medicijnen te bevorderen.

Genen bepalen hoe snel bijvoorbeeld een antidepressivum wordt afgebroken door het lichaam. Als dit langzamer is dan gemiddeld, blijft het medicijn langer in het lichaam waardoor de dosis moet worden verlaagd om bijwerkingen te voorkomen.

Koppeling pas en medicijnvoorschrift

In de DNAmedicatiepas is deze persoonlijke genetische informatie, gebaseerd op de whole exome screening (WES), gekoppeld aan Nederlandse medicijnvoorschriften. Deze pas is in het LUMC al aan ruim duizend patiënten uitgereikt. De persoonlijke pas heeft een versleutelde QR-code met daarin dna-code van de patiënt. De patiënt laat de kaart zien bij de apotheek of arts. De pas wordt gescand en de arts of apotheker ziet gelijk of het recept moet worden aangepast op basis van het genetisch profiel. De informatie reist op deze manier met de patiënt mee door de zorgketen. Zij hebben zelf de controle over waar deze informatie terechtkomt.

Bredere uitrol

Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is dat andere ziekenhuizen die WES-data gebruiken deze DNAmedicatiepas-methode overnemen. Dat is inderdaad te hopen, want alleen zo zal er in heel Nederland een uniforme werkwijze ontstaan waardoor patiënten overal hun medicatiepas kunnen gebruiken. Vooralsnog is de DNAmedicatiepas nog niet voor iedereen beschikbaar. Het ziekenhuis heeft namelijk alleen genetische informatie van personen die om een andere reden al een genetische onderzoek ondergaan.

De database van MijnDNAmedicatiepas.nl geeft op dit moment adviezen voor zo’n 100 verschillende geneesmiddelen en wordt steeds verder uitgebreid. In een groot Europees onderzoek onder leiding van het LUMC wordt gekeken of de DNAmedicatiepas daadwerkelijk bijwerkingen vermindert en de effectiviteit verbetert. Binnenkort worden de eerste resultaten verwacht.

Meer informatie

Zie op de site van het LUMC het volledige bericht over de DNAmedicatiepas
Of kijk op www.mijnmedicatiepas.nl

Bredere toepassing nieuwe glucoseverlagende middelen in zicht, ook in de eerste lijn

“Begin niet te snel met insuline in verband met het dominant worden van overgewicht onder de bevolking”, is het advies aan huisartsen van prof. dr. Cees Tack, hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder diabetologie, aan het Radboudumc in Nijmegen. De nieuwe generatie bloedglucoseverlagende middelen – GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers – krijgt volgens hem een steeds prominentere rol in de geneeskunde. Niet alleen binnen de diabetologie, maar ook binnen de cardiologie en nefrologie krijgen deze middelen steeds meer ingang. Zes vragen over GLP-1-agonisten en SGLT-2-remmers. 1. Wat is de op dit moment de plaats van GLP-1- agonisten en SGLT-2-remmers bij de behandeling van diabetes? “De praktijk is lerende. Op dit moment worden zowel de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 uit 2018 en de NIV-richtlijn Farmacotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 voor de tweede lijn, herzien”, geeft hoogleraar interne geneeskunde/diabetologie prof. dr. Cees Tack aan. De herziening van de NHG-Standaard wordt ergens in…

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.