Meteen naar de inhoud

DNAmedicatiepas: medicatie op basis van genetisch profiel

Het dna-profiel van een patiënt heeft invloed op de verwerking van bepaalde medicijnen door het lichaam. Met kennis van het dna-profiel kunnen artsen en apothekers de dosering van medicatie nog beter afstellen op de patiënt. Sinds kort is deze informatie beschikbaar via de DNAmedicatiepas. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC die de pas ontwikkelden, hopen hiermee bijwerkingen te verminderen en de werking van medicijnen te bevorderen.

Genen bepalen hoe snel bijvoorbeeld een antidepressivum wordt afgebroken door het lichaam. Als dit langzamer is dan gemiddeld, blijft het medicijn langer in het lichaam waardoor de dosis moet worden verlaagd om bijwerkingen te voorkomen.

Koppeling pas en medicijnvoorschrift

In de DNAmedicatiepas is deze persoonlijke genetische informatie, gebaseerd op de whole exome screening (WES), gekoppeld aan Nederlandse medicijnvoorschriften. Deze pas is in het LUMC al aan ruim duizend patiënten uitgereikt. De persoonlijke pas heeft een versleutelde QR-code met daarin dna-code van de patiënt. De patiënt laat de kaart zien bij de apotheek of arts. De pas wordt gescand en de arts of apotheker ziet gelijk of het recept moet worden aangepast op basis van het genetisch profiel. De informatie reist op deze manier met de patiënt mee door de zorgketen. Zij hebben zelf de controle over waar deze informatie terechtkomt.

Bredere uitrol

Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is dat andere ziekenhuizen die WES-data gebruiken deze DNAmedicatiepas-methode overnemen. Dat is inderdaad te hopen, want alleen zo zal er in heel Nederland een uniforme werkwijze ontstaan waardoor patiënten overal hun medicatiepas kunnen gebruiken. Vooralsnog is de DNAmedicatiepas nog niet voor iedereen beschikbaar. Het ziekenhuis heeft namelijk alleen genetische informatie van personen die om een andere reden al een genetische onderzoek ondergaan.

De database van MijnDNAmedicatiepas.nl geeft op dit moment adviezen voor zo’n 100 verschillende geneesmiddelen en wordt steeds verder uitgebreid. In een groot Europees onderzoek onder leiding van het LUMC wordt gekeken of de DNAmedicatiepas daadwerkelijk bijwerkingen vermindert en de effectiviteit verbetert. Binnenkort worden de eerste resultaten verwacht.

Meer informatie

Zie op de site van het LUMC het volledige bericht over de DNAmedicatiepas
Of kijk op www.mijnmedicatiepas.nl

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens