Doorstart vaccinatie met AstraZeneca

Het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca wordt op korte termijn hervat. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG is besloten dat de tijdelijke pauze niet langer nodig is. Wel wordt de informatie uitgebreid.

De productinformatie en de bijsluiter van AstraZeneca moeten worden aangevuld met een waarschuwing voor zorgverleners en patiënten, zo adviseert het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA. Het gaat om de vermelding dat mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca bij de volgende klachten direct medische hulp moeten inschakelen:
– kortademig
– pijn op de borst of in de buik
– zwelling of kou in arm of been
– ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht
– aanhoudende bloeding
– meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de kin.

Geen oorzakelijk verband
Dit advies volgt na 25 meldingen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming én een verlaagd aantal trombocytopenie na vaccinatie met AstraZeneca. Bij het merendeel van de meldingen betrof het vrouwen onder de 55 jaar. Hoewel deze gevallen kort verschenen na vaccinatie, meestal binnen 14 dagen, is er op dit moment onvoldoende bewijs dat deze zeldzame aandoeningen ook daadwerkelijk worden veroorzaakt door het vaccin. Hiervoor is een gedetailleerde beoordeling nodig.

Hervatting
Omdat het verder niet is aangetoond dat de ernstige ziektebeelden worden veroorzaakt door het vaccin en deze heel zeldzaam voorkomen, is het belangrijk te benadrukken dat de voordelen van het vaccin nog steeds opwegen tegen de risico’s. De vaccinatie wordt weer opgepakt in ons land. Dat betekent dat eerder afgezegde afspraken opnieuw worden ingepland en dat het RIVM weer AstraZeneca-vaccins gaat leveren aan GGD-priklocaties, huisartsen en GGZ-locaties. Het prikken kan dan in de loop van volgende week starten, meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Bronnen: CBG, Rijksoverheid

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.