Meteen naar de inhoud

Doorstart vaccinatie met AstraZeneca

Het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca wordt op korte termijn hervat. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG is besloten dat de tijdelijke pauze niet langer nodig is. Wel wordt de informatie uitgebreid.

De productinformatie en de bijsluiter van AstraZeneca moeten worden aangevuld met een waarschuwing voor zorgverleners en patiënten, zo adviseert het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA. Het gaat om de vermelding dat mensen die gevaccineerd zijn met AstraZeneca bij de volgende klachten direct medische hulp moeten inschakelen:
– kortademig
– pijn op de borst of in de buik
– zwelling of kou in arm of been
– ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht
– aanhoudende bloeding
– meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, of bloedblaren onder de kin.

Geen oorzakelijk verband
Dit advies volgt na 25 meldingen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming én een verlaagd aantal trombocytopenie na vaccinatie met AstraZeneca. Bij het merendeel van de meldingen betrof het vrouwen onder de 55 jaar. Hoewel deze gevallen kort verschenen na vaccinatie, meestal binnen 14 dagen, is er op dit moment onvoldoende bewijs dat deze zeldzame aandoeningen ook daadwerkelijk worden veroorzaakt door het vaccin. Hiervoor is een gedetailleerde beoordeling nodig.

Hervatting
Omdat het verder niet is aangetoond dat de ernstige ziektebeelden worden veroorzaakt door het vaccin en deze heel zeldzaam voorkomen, is het belangrijk te benadrukken dat de voordelen van het vaccin nog steeds opwegen tegen de risico’s. De vaccinatie wordt weer opgepakt in ons land. Dat betekent dat eerder afgezegde afspraken opnieuw worden ingepland en dat het RIVM weer AstraZeneca-vaccins gaat leveren aan GGD-priklocaties, huisartsen en GGZ-locaties. Het prikken kan dan in de loop van volgende week starten, meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Bronnen: CBG, Rijksoverheid

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens