Apotheek Smilde : Drentse Eendracht

FarmaMagazine_drijfverenSmilde, dorp in Drenthe, gelegen aan beide zijden van de Drentsche Hoofdvaart. Hier ligt een gezondheidscentrum waarin verschillende disciplines zijn gevestigd zoals Apotheek Smilde. De inrichting van de apotheek is modern. Een geneesmiddelenrobot staat gereed om te beginnen met stickeren en afleveren. De balie in de apotheek bestaat uit drie ronde tafels waar patiënten met veel privacy geholpen kunnen worden. In de grote teamkamer staan de resten van het ontbijt op tafel. Het ziet er gezellig uit. Een voor een komen de teamleden binnendruppelen. Barry Swets is apotheker: “Het leek mij een goed idee om de drijfveren van het hele team te beschrijven. Want wij doen het hier samen.” Aldus geschiedde.

Het genoegen van een dorp. Miranda Wissink is apothekersassistente en werkt 25 jaar bij Apotheek Smilde. “Het is een veelzijdig beroep waarin je patiënten van dienst kunt zijn door goede en deskundige uitleg te geven over medicatie. Het is mooi als je mensen ziet opknappen. Ik woon al jaren in dit dorp en de gemoedelijke sfeer vind ik prettig. Met de komst van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 is ons werk veranderd. We hebben enerzijds meer verantwoordelijkheid gekregen, anderzijds zijn er ook meer ontplooiingsmogelijkheden. Als team zijn we goed op elkaar ingespeeld. We hebben respect voor elkaar, zijn eerlijk en open. En we hebben ook veel lol samen.”

Afwisseling. Marieke de Roos: “Ik wist niet wat ik wilde worden, uit een beroepskeuzetest kwam apothekersassistente naar voren. Ik werk hier nu drie jaar en heb nog geen dag spijt gehad. Met name de afwisseling maakt het interessant. We hebben iedere morgen overleg en delen de dag in drieën: bestellingen afhandelen, recepten aanschrijven en verwerken en balie-werkzaamheden. Dat wisselen we af. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen zich goed voelt in het team. Het bepaalt voor een groot deel hoe je functioneert.”

Samen het verschil maken. “Wij zijn een team waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”, aldus apotheker Barry Swets. “Dan kun je er ook optimaal zijn voor de patiënten. We proberen iedereen de ruimte te geven om zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen. Er zijn korte lijnen, zaken worden gemakkelijk bespreekbaar gemaakt. We hebben niet veel toeters en bellen nodig om elkaar te vinden. Die prachtige geneesmiddelenrobot die daar staat? Uiteindelijk blijft het mensenwerk. Hij doet het goed omdat iedereen weet hoe hij er mee om moet gaan.”

Op mijn plek. “Die is voor mij”, dacht Jaline Nanninga toen ze een jaar geleden de vacature voor de specialisatie tot openbaar apotheker zag. “Ik help ‘s morgens met het klaarmaken van medicatie en sta eveneens aan de balie. ‘s Middags kijk ik recepten na of ik werk voor mijn opleiding. Ik voel me zeker een onderdeel van dit team. Waarom ik heb gekozen voor het vak van openbaar apotheker? Omdat ik dichtbij patiënten wil staan en het liefst functioneer in een team. Ik wil niet alleen maar achter een computer zitten. Dat is niks voor mij.”

Een voldaan gevoel. Met 16 jaar ervaring is Janien Doek, coördinerend apothekersassistente, een van de oudgedienden. “Laatst heb ik nog gezegd: ‘volgens mij kan ik het niet beter hebben dan hier’. Ik doe wat de andere apothekersassistentes ook doen, daarnaast hou ik overzicht. Dit team is redelijk zelfsturend en we blijven onszelf ontwikkelen, iedere dag weer. Als ik terugkijk op de afgelopen jaren is het vak van apothekersassistente anders geworden. Er worden hogere eisen gesteld en er komen taken bij. Door de automatisering is daar wel ruimte voor. En natuurlijk ben ik aan het einde van de dag ook wel eens moe. Maar dan nog heb ik een voldaan gevoel.”

Iedere dag leren. Kirsten Fafard studeerde voeding en diëtiek maar begon drie jaar geleden als leerling apothekersassistente. Ze haalde haar diploma en werkt inmiddels twee jaar als assistente. “Ik leer iedere dag. Vooral in de praktijk, aan de balie. Dat blijft je het beste bij. We leren ook van elkaar. Hoe je informatie het beste kunt overdragen. We nemen de verslagen van de Mystery Guest samen door en doen regelmatig rollenspelen. Zo blijven we bezig om onze communicatieve vaardigheden te verbeteren.”
Rondom de apotheek. Jacqueline en Michel Kabel zijn de eigenaren van Apotheek Smilde. Michel: “Ik ben 26 jaar apotheker waarvan 22 jaar in deze apotheek. Toen ik hier begon te werken, maakte ik wel eens de vergelijking met een marionettenspeler. Iedereen deed precies wat ik zei. Dat is veranderd. Ik ben enorm trots op hoe dit team is gegroeid. Jacqueline: “Wij regelen de financiële en organisatorische zaken rondom de apotheek. We runnen feitelijk een onderneming en dat kan soms ingewikkeld zijn. Gelukkig is de betrokkenheid van het team groot. Daardoor hebben wij absoluut niet het gevoel dat we er alleen voor staan.”

Handen uit de mouwen. Dat vond Hillien Alserda, toen ze hier dit jaar solliciteerde. “Ik ben afgestudeerd orthopedagoog. In mijn vak is het moeilijk om werk te vinden en ik wil niet thuis blijven zitten. Ik werk nu als algemeen medewerker. Ik bezorg medicijnen en op de werkvloer probeer ik zoveel mogelijk bij te springen om de anderen te ontlasten. Mijn beeld van een apotheek hield op bij de voorkant van de balie. Ik had echt geen idee hoeveel werk er aan de andere kant wordt verzet.”

Tot slot. Je vraagt je af of er met zoveel optimisme en positiviteit nog iets te wensen over blijft?
Jawel hoor. Een wens namens Team Apotheek Smilde: “Wij geloven dat veranderingen ontstaan vanuit de dagelijkse praktijk. Wat zou het mooi zijn als de KNMP, zorgverzekeraars, certificeerorganisaties, groothandels en de overheid hier beter naar zouden luisteren? Als beslissers en beleidsmakers open zouden staan en gebruik zouden maken van de kennis, de ervaring en de goede ideeën van mensen die iedere dag met ‘de voeten in de modder staan’. Het zou de zorg ten goede komen!”

In ‘Drijfveren’ spreken we met verschillende apothekers in Nederland. Van het kleinste dorp tot de grootste stad, vertellen apothekers en apothekersassistentes over zichzelf, hun vak, ambities, dilemma’s en keuzes die ze dagelijks maken. Deze editie: wat bezielt uw collega’s van Apotheek Smilde?

Tekst en foto: Cai Vosbeek

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.