Meteen naar de inhoud

Drijfveren: Kwaliteit met een grote K, Zorg met een grote Z

FarmaMagazine_DrijfverenDe eerste gedachte die ik heb als ik Nistelrode binnenrijd: ‘hier is geen apotheek nodig’. Het ziet er allemaal welvarend en gezond uit. Mensen op de fiets, bij de supermarkt; rust en regelmaat, harmonie en gemoedelijkheid. Naast een bronzen standbeeld van de ‘Brabantse boer en boerin’ uit 1967, ligt Service Apotheek Nistelrode. En dan blijkt dat de werkelijkheid weerbarstiger is want het is behoorlijk druk. Wat opvalt is de spreekkamer waar veel gebruik van wordt gemaakt. Een mevrouw met een tas vol geneesmiddelen wordt apart genomen en krijgt één op één uitleg. Ook een oudere man krijgt extra begeleiding. Als hij na tien minuten naar buiten komt, zwaait hij vrolijk naar de assistentes achter de balie: “Houdoe dames, tot de volgende keer!”

Apotheek Nistelrode heeft ongeveer 7000 cliënten. Naast de apotheker werken er 8 apothekersassistentes en een logistiek medewerkster. Joeri Beek is sinds 2000 eigenaar. “Wij vinden zelf dat we de beste apotheek van Nederland zijn. In 2009 en 2011 werden we door  onderzoeksbureau AMP uitgeroepen tot ‘Beste Apotheek van Nederland’. Dit jaar vielen we met de elfde plaats net buiten de top tien.”

De beste apotheek van Nederland? Geen last van bescheidenheid?
Joeri lacht: “Wij streven naar Kwaliteit met een grote K en Zorg met een grote Z. Ik ben een van de weinige apothekers die hardop zegt dat apothekers beter betaald moeten worden voor de zorg die ze leveren. Onze primaire taak is niet meer het afleveren van geneesmiddelen, gezondheids- en thuiszorgartikelen. Maar patiënten komen hier  voor advies, service en begeleiding bij geneesmiddelengebruik. Natuurlijk moet de logistiek rondom de doosjes goed geregeld zijn. Maar dat is ‘slechts’ logistiek. Ik wil juist de zorg die om het doosje heen zit, uitbreiden. Dat is ook van algemeen maatschappelijk belang. Laatst stond in de krant dat 60% van de mensen met enige regelmaat geneesmiddelen weggooit. Dat is pure verspilling. En nee, ik ben niet bescheiden als het over mijn apotheek gaat. Ik vind dat we het aantoonbaar goed doen. Patiënten lopen hier gemakkelijk binnen en die laagdrempeligheid is belangrijk.”

Begrijpelijk dat je betaald wilt worden voor zorg die je levert. Maar prioriteiten lijken elders te liggen. Ben je een roepende in de woestijn?
“Ja, daar lijkt het wel op. Ik denk dat het merendeel van de apothekers liever vasthoudt aan betaling rondom ‘het doosje’. Ik zou dat graag anders zien. Maar het probleem is dat ik dat niet alleen voor elkaar krijg. Binnen de Nederlandse Farmaceutische Zorggroep (NFZ) wordt wel steeds vaker betaald voor zorgactiviteiten maar de tarieven die verzekeraars hanteren zijn niet afdoende. Daar kun je geen bedrijf op draaien.”

Hoe zou je het toch voor elkaar kunnen krijgen?
“Het is een kwestie van een lange adem en investeren. In onze apotheek is bijvoorbeeld veel aandacht voor communicatie. Niet alleen kennis overdragen maar patiënten echt motiveren en stimuleren om medicijnen goed te gebruiken. Daar zijn bepaalde gesprekstechnieken voor en daar zetten wij actief op in. Wie het betaalt?” Joeri wijst naar zichzelf: “Zoete lieve Gerritje. Maar ik vind het belangrijk, dus ik betaal. En ik blijf mijn boodschap uitdragen. Als het bijvoorbeeld gaat over de verdeling van logistiek ten opzichte van zorg, zeggen mijn collega’s dat ze 6 euro logistiek en 6 euro voor een gesprek een goede verdeling vinden. Of liever 9 euro logistiek en 3 euro voor het gesprek. Ik blijf tegengas geven. Ik beweer het tegenovergestelde:  1 euro voor de logistiek en 11 euro voor een gesprek of 200 euro voor een medicatiereview. Zo kan ik me onderscheiden. Goede begeleiding betaalt zich op den duur terug.”

Je bent vicevoorzitter van de Apothekers Zorggroep BrabantFarma. ICT is je aandachtsgebied. Waar zijn jullie mee bezig?
“We hebben een ICT platform opgericht met ziekenhuizen, huisartsen, apotheken, laboratoria, GGD en GGZ-instellingen in de regio. Uitgangspunt is de digitale koppeling van deze disciplines zodat informatie gemakkelijk uitgewisseld kan worden. Dit platform wordt binnenkort formeel opgericht. Daar zijn we bezig met het opt-in verhaal van het LSP, het invoeren van beveiligde e-mail, het toegankelijk maken van medicatiegegevens in het ziekenhuis en uitwisseling tussen laboratoria en apotheken. Er is werk genoeg maar er is ook veel overleg nodig. Het gaat allemaal niet van vandaag op morgen. Gelukkig hebben we regionaal afgesproken dat we niet concurreren met elkaar als het gaat over informatie/data van een patiënt. Als die ergens beschikbaar is, dan is die beschikbaar voor iedereen.”

Klinkt allemaal druk. Ben je zo’n apotheker die 60 uur per week werkt?
Beslist: “Nee, maar dat zou ik wel willen. Ik maak namelijk veel meer uren. Misschien wel teveel. Voor mijn hobby’s heb ik weinig tijd. Ik ga wel regelmatig kickboksen. Kickboksende apothekers zijn er vast niet veel. Maar zoals gezegd: ik ben geen standaard apotheker.”

Joeri Beek (43)
Studeerde Farmacie in Groningen | Vader van: Sofie (11) en Mats (7) | Hobby’s: Hardlopen en obstacle runs, golf, wielrennen/mountainbiken, skiën, Italiaanse les, Lions en kickboksen | Favoriet boek: Ik lees sinds mijn eindexamen gymnasium geen boeken meer, alleen vakliteratuur, recepten en verhaaltjes voor de kinderen | Nevenfuncties: Commissie Applicatiebeheer Pharmacom, Brabant Farma, ICT Platform NO-Brabant | Tegelwijsheid: Ik verzamel geen geld, ik verzamel mooie momenten

In ‘Drijfveren’ spreken we met verschillende apothekers in Nederland. Van het kleinste dorp in het land: ‘t Woudt met maar 38 bewoners tot de grootste stad Amsterdam met ruim 800.000 stadsgenoten, vertellen apothekers over zichzelf, hun vak, ambities, dilemma’s en keuzes die ze dagelijks maken. Wat bezielt uw collega Joeri Beek, apotheker en eigenaar Service Apotheek Nistelrode?

Tekst en Foto: Cai Vosbeek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens