Meteen naar de inhoud

Drijfveren: Selecteren, samenwerken en screenen

Judith Borst: cum Laude Gymnasium. Judith Borst: cum laude Farmacie Rijksuniversiteit Groningen. Judith Borst: op haar 31ste beherend apotheker. Ze lacht: “Ik ben gewoon een strebertje. Altijd geweest. Als ik iets doe, doe ik het goed. Verder heb ik niet van die strak omlijnde plannen. Ik rol vaak ergens in en maak het dan af.” Een enthousiast gesprek met een sportieve, nuchtere apotheker die bruist van de ideeën omdat zorg áltijd beter kan.

De Vijfhoek is een mooie groene nieuwbouwwijk tegen het buitengebied van Deventer. Apotheek de Vijfhoek heeft de zorg voor 9000 patiënten. De meeste, vooral jonge inwoners zijn hoogopgeleid. Judith: “Ik ben hier in 2011 begonnen, kwam vers van de opleiding. In 2016 werd ik beherend apotheker en geef nu leiding aan elf assistentes en twee ondersteunende medewerkers. Het is een hecht team dat voor elkaar in de bres springt en een tandje bijzet als het nodig is. Het team is grotendeels zelfsturend en heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel. Dit is mede te danken aan de koers die mijn voorgangster heeft ingezet.”

Waarom koos u voor deze apotheek?

“Tijdens mijn studie deed ik onderzoek in het Deventer Ziekenhuis. Ik had regelmatig contact met apothekers in de stad en ik hoorde dat de samenwerking met de huisartsen goed is. De informatiesystemen sluiten op elkaar aan waardoor er veel uitwisseling plaatsvindt. Met een inlogcode kunnen apothekers ook de uitslagen rechtstreeks bij het ziekenhuis opvragen. De FTO’s in Deventer zijn goed georganiseerd en door de ligging van Apotheek de Vijfhoek hebben we nauwelijks te maken met concurrerende apothekers. Geen getouwtrek, wel zo prettig. Een andere reden zit in de samenwerking met een van de grootste zorgverzekeraars in deze regio: Salland Zorgverzekeringen. Apothekers hebben rechtstreeks contact met de zorginkoper en dat is een unieke situatie. Allemaal redenen om de pen te pakken toen er een vacature vrij kwam.”

Deze zorgverzekeraar heeft positief bijgedragen aan jullie project: Consult-uur. Op welke manier?

“In 2016 zijn we begonnen met de pilot: Consult-uur. De aanleiding was een promotieonderzoek naar betere kwaliteit en veiligheid van medicatie door het integreren van apotheker-farmacotherapeuten in de huisartsenpraktijk. Ze zochten kandidaten die de farmacotherapie-opleiding wilden volgen. Ik heb gesolliciteerd maar werd niet aangenomen. Toen ik dit besprak met mijn collega apotheker, uitte zij haar bedenkingen bij deze opzet. Want als je in dienst bent bij een huisarts, in hoeverre kun je dan nog onafhankelijk en objectief zijn in je controlerende rol als apotheker? We hebben toen besloten om het Consult-uur op te zetten. Onze eigen versie van de apotheker-farmacotherapeut, maar dan met onze eigen spelregels. We hebben overlegd met Salland Zorgverzekeringen. Zij besloten het project financieel te ondersteunen. Aldus geschiedde.”

Hoe ziet het Consult-uur er in praktijk uit?

“De crux van het Consult-uur zit in het verbeteren van de zorg door samen met huisartsen patiëntgroepen op ziektebeeld of medicijngroepen te screenen. Ik verzorg het Consult-uur samen met twee collega’s. We zijn begonnen met twee huisartsenpraktijken maar dat aantal is uitgegroeid naar negen. Per huisartspraktijk heb ik zes uur per jaar beschikbaar om onderwerpen te bespreken. Bijvoorbeeld het gebruik van bisfosfonaten en calcium vitamine D. Voordat ik een afspraak heb met een huisarts, spit ik mijn apothekersbestand door naar patiënten die deze medicatie gebruiken. ‘Gewapend’ met lijst en informatie, bepreek ik vervolgens iedere patiënt met de huisarts. Ter plekke bepalen we wat het beleid wordt; stoppen, ophogen of doorgaan. Daarna bespreken hoe we patiënten inlichten. De kracht van Consult-uur zit in de daadwerkelijke uitvoering van de screening. Aan het einde van het jaar hebben we de hele wijk gescreend op bepaalde ziektebeelden en medicijngebruik.”

Op basis waarvan maakt u de keuze voor een onderwerp voor het Consult-uur?

“We hebben een lijst gemaakt op basis van de IGZ indicatoren. Op deze onderwerpen worden huisartsen en apothekers sowieso gescreend dus die nemen we meteen mee. Daarnaast kijken we naar de praktijk en we vragen welke onderwerpen de huisartsen graag willen bespreken.”

Wat zijn de uitkomsten van het project tot nu toe?

“Heel erg positief. Anders dan een medicatiereview waarbij je inzoomt op het medicijngebruik van één patiënt, screenen wij de hele wijk. Dat is in mijn ogen ook een voorbeeld van goede zorg. Bijkomend gevolg van dit project is dat de samenwerking met huisartsen veel intensiever is geworden. We worden vaker gebeld omdat ze in de praktijk ondervinden wat onze toegevoegde waarde is. En ook niet onbelangrijk: dit project laat zien dat je als apotheker, net als een huisarts, betaald wordt voor de zorg die je levert. Dat is toch wat we als apothekers willen? Dit project laat zien dat het kan.”

Nog meer mooie projecten in de pijplijn?

“Ik doe binnenkort mee met een pilot van de Serviceapotheek om de behandelrelatie met patiënten te vergroten. Het idee hierbij is dat ik patiënten met cardiovasculaire klachten, COPD of bijvoorbeeld diabetes twee weken nadat ze hier hun eerste recept hebben opgehaald, uitnodig voor een gesprek waarin we samen bespreken hoe de weken zijn verlopen. Zijn er klachten, bijwerkingen of vragen? We denken namelijk dat wanneer patiënten goed geïnformeerd en gemotiveerd zijn, de therapietrouw zal verbeteren. De eerste twintig gesprekken ga ik binnenkort inplannen.” ❦

Tekst en foto: Cai Vosbeek

 

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze dagelijks maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie: Judith Borst, apotheker Apotheek de Vijfhoek in Deventer.

Dit artikel verscheen eerder in FarmaMagazine september 2018.

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens