Drijfveren: Toen wij uit Rotterdam vertrokken

Samorah Oelen-PigotAan de oevers van de Oude Maas, aan de zuidkant van Rotterdam ligt stadsdeel Hoogvliet. Omsloten door de Groene Gordel en gelegen midden in het havengebied, is dit een prachtige omgeving met veel water, groen en bedrijvigheid. Boomgaardshoek is een van de acht wijken in Hoogvliet. Hier staat Gezondheidscentrum Boomgaardshoek waarin verschillende disciplines, zoals de BENU Apotheek zijn samengebracht. Het is 8 maart, internationale vrouwendag als ik een afspraak heb met beherend apotheker Samorah Oelen-Pigot: “Vrouwendag? Of ik daarbij stil sta? Ik heb de vrouwen in mijn team gefeliciteerd en ik doe een gebedje voor alle vrouwen die wereldwijd onderdrukt worden. Mezelf heeft het vrouw-zijn nooit belemmerd om te worden wie ik ben. Een patiënt aan de balie vroeg laatst wel of de chef ook aanwezig was. Dan zeg ik: ‘de chef staat voor u.”

Het team van apotheek Boomgaardshoek bestaat uit een apotheker, vijf apothersassistentes waaronder een teamleider, een algemeen ondersteunend medewerker en twee bezorgers. Hoogvliet telt ruim 34.000 inwoners die kunnen kiezen uit maar liefst zeven apotheken waarvan drie in gezondheidscentra. Met zoveel concurrentie is onderscheidend vermogen een ‘must’.

“Samorah: “De concurrentie is heel heftig. Patiënten worden inderdaad van elkaar ‘afgesnoept’. Het is onze taak om ons te blijven onderscheiden. Als je wilt dat patiënten loyaal zijn, moet je uitblinken in service en kwaliteit. De farmaceutische zorg moet sowieso op topniveau zijn. Daarnaast hebben we een herhaalservice, een medicijnkluis waar cliënten 24/7 terecht kunnen en een ‘track & trace’ systeem zodat mensen meteen een mailtje krijgen wanneer hun geneesmiddelen klaar staan. Kennis vergroten, na- en bijscholing van de assistentes staat bij ons hoog op de agenda. We organiseren eens per jaar een informatieavond voor patiënten en eens per jaar houden we een servicedag waarvoor we mensen uitnodigen. Binnenkort start ik samen met een assistente een oogdruppelproject dat al een tijdje op de plank ligt. Wat ik vooral wil zeggen is dat het belangrijk is dat we ons als apotheek laten zien. We moeten zichtbaar zijn in de wijk. Ook fysiek gezien want ons centrum ligt een beetje verscholen. Daar werken we aan. Of dat bij elkaar opgeteld allemaal onderscheidend genoeg is? Op een gegeven moment is de populatie op en valt er niet veel meer te verdelen. Gelukkig zien we patiënten ‘terugkomen’. Dat betekent voor mij dat we op de goede weg zijn.”

Je hebt je jeugd in Suriname doorgebracht. Welke invloed heeft dat op je leven gehad?
“Ik ben geboren in Rotterdam. Vanwege familieomstandigheden ben ik als vierjarig meisje samen met mijn ouders en zusje naar Suriname verhuisd. De jaren tachtig waren in politiek opzicht behoorlijk instabiel maar ik heb een hele fijne jeugd gehad. We hebben wel eens in de rij moeten staan voor brood of melk maar we hebben altijd te eten gehad. Suriname is zo’n vruchtbaar land; het heeft zoveel potentie. Ze zeggen wel eens dat als je daar een luciferstokje in de grond steekt, het tot bloei komt. Ik koester warme herinneringen aan die tijd. Als ik in Nederland was opgegroeid, was ik waarschijnlijk toch een ander mens geworden. Wanneer ik andere Surinamers ontmoet die in Nederland zijn opgegroeid, merk ik dat sommigen hun ‘roots’ hebben losgelaten. Dan mis ik het warme, vriendelijke en spontane. Dat vind ik jammer.”

Je hebt in Nederland je studie gevolgd. Heb je nooit de wens gehad terug te gaan naar Suriname?
“Na het vwo ben ik op mijn negentiende weer in Nederland gaan wonen. Dat was wel wennen. Ik voelde me alleen en had veel last van heimwee. En ja, zoals veel anderen wilde ik na mijn studie terug. Mijn ouders wonen er nog en ik wilde een apotheek in Paramaribo beginnen. Maar toch… de jaren verstrijken en uiteindelijk heb ik hier mijn draai gevonden. Mijn vrienden wonen hier. Nederland is mijn tweede thuis geworden. Eigenlijk ben ik een rijk mens. Ik heb zowel Suriname als Nederland.”

Je zit nu tien jaar in het apothekersvak. Is er in die tijd veel veranderd?
“Ik vind het zorgwekkend dat de zorg zo commercieel is geworden. Het eigen risico gaat ieder jaar omhoog en de macht van de zorgverzekeraars wordt steeds groter. Ook de schaarste van geneesmiddelen is geen goede ontwikkeling. En soms voel ik me net een secretaresse. Er moet zoveel geadministreerd en geregistreerd worden. Ik sta het liefste achter de balie, mee bewegen met mijn team. Maar ondanks dit vind ik dat ik een geweldig vak heb. Nog steeds. Sinds januari van dit jaar is het beroep van openbaar apotheker bovendien wettelijk erkend als specialisme. Daarmee kunnen we onze deskundigheid aantonen bij patiënten, zorgverzekeraars en andere zorgverleners. Die erkenning vind ik toch fijn. Daar is hard voor gewerkt.”

In je vrije tijd ben je zangeres bij een Gospelkoor?
“Klopt, ik zing als achtergrondzangeres bij The More Gospelband. Geweldig! We treden regelmatig op. Komende zondag gaan we bijvoorbeeld in een gevangenis zingen. De taal van muziek is universeel. Je kunt er mensen over de hele wereld mee bereiken. Dat is het mooie ervan. En ik krijg er enorm veel energie van. Dan voel ik me helemaal Samorah en daarna pas apotheker. Ik identificeer me vooral met mijn persoonlijkheid en vervolgens met de functie die ik bekleed.”

Tekst en foto: Cai Vosbeek

 

 

 

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.