Drug 4-Fluoramfetamine verboden

4-Fluoramfetamine De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. Deze drug is verkrijgbaar in de vorm van een pil, capsule of poeder. Gebruik daarvan kan leiden tot  ernstige hoofdpijnen  en schade aan de hart- en bloedvaten en leidt in sommige gevallen zelfs tot een hersenbloeding. 4-FA wordt op lijst I van de Opiumwet geplaatst en als de procedure verloopt zoals gebruikelijk is het verbod per 1 april 2017 van kracht.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) Ard van der Steur (VenJ) zijn tot dit besluit gekomen op basis van het rapport  “Risicobeoordeling 4-fluoramfetamine (4-FA)”, opgesteld door de Coördinatiecommissie Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). De belangrijkste aanbeveling is het onderbrengen van 4-FA onder de werking van de Opiumwet en op lijst I te plaatsen.

Risico’s voor de gezondheid
CAM is een onafhankelijke commissie van drugsexperts. Naar aanleiding van berichten over ernstige incidenten heeft Van Rijn verzocht de CAM een risico-inventarisatie op te stellen. De commissie beoordeelt de risico’s van een psychoactieve stof op vier domeinen: 1. de risico’s voor de individuele gezondheid 2. de volksgezondheid 3. de openbare orde en veiligheid 4. criminele betrokkenheid. Er zijn nauwelijks risico’s in de laatste twee categorieën. Echter: met name het risico op acute toxiciteit blijkt aanzienlijk, met aantoonbare effecten als ernstige hoofdpijnen, schadelijke invloed op hart en bloedvaten en zelfs hersenbloedingen.

Mythe
Tegelijk stijgt de populariteit van het gebruik van 4-FA in het uitgaansleven. Juist omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is, acht de commissie maatregelen wenselijk om het gebruik van 4-FA te ontmoedigen. Met plaatsing van 4-FA op lijst I van de Opiumwet, extra inspanningen om gebruikers te informeren over de risico’s en het gebruik en de risico’s van 4-FA te blijven monitoren. Van Rijn heeft deze aanbevelingen dus overgenomen. Hij maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen. “Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe”.

Tekst onder redactie van Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.