Meteen naar de inhoud

DVN deelt met leden de zorgen over Menzis

FarmaMagazine_Diabetes_Menzis Zorgverzekeraar Menzis gaat op de stoel van de behandelaar zitten, zegt directeur Olof King van de Diabetesvereniging Nederland. In een bericht aan de leden schrijft hij: “Menzis gaat zo in de praktijk bepalen welke insuline of welk hulpmiddel je gaat gebruiken. Dit vindt DVN onaanvaardbaar: behandelaar en patiënt bepalen samen de diabetesbehandeling.”

Eind november vond een gesprek plaats tussen de directies van Diabetesvereniging Nederland en zorgverzekeraar Menzis. Aanleiding voor het gesprek waren de zorgen van DVN over het beleid van Menzis. Na het gesprek heeft Menzis schriftelijk gereageerd op de openstaande vragen. Helaas heeft Menzis onze zorgen niet kunnen wegnemen, bericht DVN afgelopen week.

Zorgen onveranderd
DVN stelt vast er alles aan gedaan te hebben om het inkoopbeleid 2016 van Menzis aan te passen op de punten die zij zorgelijk vinden voor patiënten. Daarbij speelt de inzet van een biosimilar voor insuline ook een rol. Menzis heeft daarmee niets gedaan. De enige handreiking die Menzis heeft gedaan is om in 2016 regelmatig op directieniveau te overleggen over het inkoopbeleid 2017. Dat is een verbetering en op die uitnodiging gaat DVN graag in, maar daarmee blijven onze zorgen over het huidige beleid onveranderd.

Federatie ook ontstemd
Ook de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), waarbij onder andere diabeteshuisartsen en -internisten zijn aangesloten, is ontstemd. “Wij maken ons met DVN zorgen”, reageert directeur Inge de Weerdt. “Volgens ons is het idee dat zorgvragers, zorgverleners en zorgverzekeraars samenwerken. Van dat idee zien wij in het opereren van Menzis weinig terug. Wat er ook achter zit, het lijkt ons een heilloze strategie. Wij zijn voor afspraken, niet voor dictaten.”

Zonder afstemming
De Diabetesvereniging ziet keer op keer dat Menzis het beleid bepaalt vanachter het bureau, bijvoorbeeld waar het gaat om diabeteshulpmiddelen. Zonder afstemming met zorgverleners en patiëntenvereniging, meldt DVN. Daardoor heeft Menzis geen oog voor de consequenties van dit beleid voor patiënten. De boodschap aan de leden conclusie is dan ook: ‘Bent u verzekerd bij Menzis en vindt u het belangrijk dat u samen met uw zorgverlener bepaalt welke diabeteszorg u krijgt? Vraag u dan af of u goed zit bij Menzis.’
Diabetesvereniging Nederland blijft het beleid van Menzis monitoren en komt in actie wanneer ze ziet dat de belangen van mensen met diabetes geschaad worden.

Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens