DVN: Menzis slaat plank mis

diabetesHet preferentiebeleid dat zorgverzekeraar Menzis voor 2016-2017 heeft ingezet op diabetesmedicatie, is de Diabetesvereniging Nederland in het verkeerde keelgat geschoten. Het gaat om de insuline glargine (Lantus), waarvan de biosimilar-variant Abasaglar bestaat. Het preferentiebeleid houdt in dat Menzis voor deze soort insuline aanwijst op welk merk haar verzekerden nog recht hebben en andere merken uitsluit.

Olof King, directeur van de diabetesvereniging, meldt dat het besluit van Menzis tot stand is gekomen zonder afstemming met zorgverleners in de de Nederlandse Diabetes Federatie en Diabetesvereniging Nederland. “Overleg en onderling respect zouden kernwaarden moeten zijn in de relatie tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en patiënten. Menzis slaat dus echt de plank mis.” Ook de internisten en de Nederlandse Diabetes Federatie keuren volgens DVN de werkwijze van Menzis af.

Standpunt
Biosimilars zijn goedkoper dan de originele medicijnen en dragen daarmee bij aan de betaalbaarheid van de zorg. Maar kosten mogen volgens DVN nooit alleen de reden zijn om de behandeling van een patiënt aan te passen door een nieuw geneesmiddel te gaan gebruiken. “Diabetesvereniging Nederland wil samen met zorgverleners duidelijk afspreken onder welke voorwaarden het verantwoord is om over te stappen op het gebruik van een biosimilar. Wij vinden dat een zorgverzekeraar deze afspraken dient te volgen.” Evenals de internisten vindt DVN dat arts en patiënt samen de beslissing nemen over de uitwisselbaarheid van de insuline. “Overzetten op een biosimilar mag alleen onder strikte begeleiding van een arts en alleen als de patiënt er zelf, na goed geïnformeerd te zijn, mee instemt, dat is het standpunt van DVN.”

Brief
Diabetesvereniging Nederland verwacht dat het beleid van Menzis over biosimilars de kwaliteit van zorg negatief beïnvloedt. Menzis moet goede zorg faciliteren, niet definiëren. Diabetesvereniging Nederland heeft daarom in een brief aan Menzis geëist dat de zorgverzekeraar dit beleid aanpast.

Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.