
De nadruk in de zorgverlening ligt meer en meer op passende zorg. Daarom hebben de huisartsen inmiddels een ‘beter-niet-doen-lijst’ opgesteld. Met als doel het terugdringen van niet-passende zorg in de huisartsenpraktijk.
Uiteraard is deze lijst niet zomaar tot stand gekomen. Onderzoekers van het Radboudumc hebben samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) 385 aanbevelingen gevonden in de richtlijnen voor huisartsen om iets niet te doen of terughoudend te zijn. Zoals ‘Geef geen antibiotica aan kinderen met een acute oorontsteking. ‘Voorkom het chronisch gebruik van maagzuurremmers zonder indicatie’. ‘Wees terughoudend met beeldvormend onderzoek bij patiënten met niet-traumatische knieklachten’. Enz.
Selectie
Via een vragenlijst hebben Nederlandse huisartsen daaruit die aanbevelingen geselecteerd die zij zelf relevant vinden voor hun praktijk. Dat heeft geleid tot een ‘lijst met 30 aanbevelingen niet-doen’
Dat betreft 12 aanbevelingen over behandelingen met geneesmiddelen, 10 over diagnostiek, 5 over een verwijzing naar andere zorgverleners en 3 over een behandeling zonder geneesmiddelen. Zie ook een artikel hierover dat recent is gepubliceerd in BMC Primary Care.
Bewustwording
De lijst moet huisartsen bewust maken van niet-gepaste zorg en deze kan tevens worden gebruikt bij informatie aan patiënten. Want ook patiënten zullen zich meer bewust moeten worden van het belang van ‘passende zorg’. Tevens kan de lijst worden gebruikt om het volume van niet-gepaste zorg in kaart te brengen.
Onder redactie van: Gerda van Beek