Eén landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie 

Heart CardiogramOp dit moment zijn er in ons land nog twee alarmeringssystemen voor reanimatie en AED-hulpverlening actief, namelijk HartveiligWonen en HartslagNu. Ja inderdaad, onlogisch en onhandig. Dat vinden deze partijen gelukkig ook en ze gaan over naar één landelijk systeem. Om de overgang mogelijk te maken, komt er een nieuwe, onafhankelijke stichting, met de naam HartslagNu.

Het betreft een systeem om burgerhulpverleners te alarmeren wanneer uit hun buurt een melding binnenkomt van een circulatiestilstand. Alle meldkamers ambulancezorg zullen in de loop van 2018 gebruik maken van dit systeem.

De samenvoeging naar één systeem kunnen burgerhulpverleners door middel van één (nieuwe) app in heel Nederland, vanuit alle meldkamers, worden gealarmeerd. Dit is goed nieuws, want snelle reanimatie is van levensbelang! Door de inzet van burgerhulpverleners en AED’s is de overlevingskans binnen 10 jaar al gestegen van 10% naar 25%. Wekelijks krijgen zo’n 300 mensen in Nederland een circulatiestilstand, – in de volksmond hartstilstand genoemd-, buiten het ziekenhuis. De eerste zes minuten zijn cruciaal om te overleven.

Database van 170.000 vrijwilligers
Met de samenvoeging van beide  systemen ontstaat er een database van circa 170.000 geregistreerde vrijwilligers en ruim 12.000 AED’s in heel Nederland. In de komende maanden worden alle gegevens uit het huidige alarmeringssysteem van HartslagNu en HartveiligWonen samengevoegd. Vrijwilligers hoeven zich niet opnieuw aan te melden.  Zodra de nieuwe app beschikbaar is, krijgen zij hierover nadere informatie. Alarmering via sms blijft gewoon mogelijk. 
Ook gemeenten, veiligheidsregio’s en lokale AED-stichtingen behouden voorlopig de contractuele verplichtingen met de huidige aanbieders, HartveiligWonen en HartslagNu. Het doel is om medio 2018 de samenvoeging van de twee systemen operationeel te hebben.

Optimalisering overlevingskansen
Met de samenwerking tussen deze twee burgerhulpverleningsplatforms in Nederland is het mogelijk om reanimatie- en AED-burgerhulpverlening centraal en uniform te organiseren en zo te verankeren in onze samenleving. Met deze werkwijze worden de overlevingskansen van alle slachtoffers van een circulatiestilstand in heel Nederland verder geoptimaliseerd.

Onder redactie van: Gerda van Beek
Bron: HartslagNu

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Het duurzame perspectief van Orion Pharma

Duurzame groei, ‘building well-being’ voor de patiënten en werknemers, spelen belangrijke rollen in de bedrijfsfilosofie van Orion Pharma. Een interview met Country manager Benelux: Stephan Van Nieuwenhove.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.