Meteen naar de inhoud

Een paracetamol en twee pakjes Marlboro alstublieft…

Ik heb laatst een lezing bijgewoond van de heer Theo Langejan, voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit. Hij schetste een beeld van de snel stijgende en op den duur onbeheersbare kosten in de gezondheidszorg.

Een gezin met twee modale inkomens betaalt nu ongeveer 25 procent van hun inkomen aan de zorg. Dit percentage zal in 2040 oplopen tot 40 procent, wat uiteraard niet houdbaar is. Een van de maatregelen die de overheid genomen heeft om het tij te keren is om de zorgverzekeraars meer verantwoordelijkheid te geven over het zorgbudget. Dit betekent dat niet meer de overheid maar de zorgverzekeraar zal bepalen welke behandeling vergoed wordt (en waar). De verzekeraars zijn duidelijk in welke kant ze op willen, dezelfde of nog betere zorg voor een goedkopere prijs door middel van een efficiency slag.

Maar de zorgverzekeraar die bepaalt wat de zorg moet kosten… Is dat wel een goed idee? Krijgen we dan wel de beste zorg of gewoon de goedkoopste zorg of toch wel de beste zorg voor een redelijke prijs. Dat laatste zou uiteraard het beste zijn maar sinds zorgverzekeraars commerciële instellingen zijn die de maximale winst willen behalen is het dan de vraag of ze voor een behandeling kiezen die een 20% hogere kans heeft op genezing maar ook twee keer zo duur is als het alternatief. Het antwoord zal vaak wel duidelijk zijn. Maar misschien maakt het allemaal uiteindelijk niet veel uit. Door de goedkope zorg krijg je toch vanzelf minder patiënten en dus nog goedkopere zorg. Daar ging het toch om….? Hoe zit het eigenlijk met de apothekers? Gaan de verzekeraars bepalen welk medicijn iemand krijgt? Oeps, te laat dit doen ze al…

De heer Langejan had een mooie analogie: ‘we vinden het niet erg om vijf euro te betalen voor een pakje sigaretten maar vijf euro eigen bijdrage bij elk medische handeling… ho maar’. Klopt dit wel eigenlijk? We betaalden toch al een kwart van ons inkomen aan de zorg… en daar moet dus per handeling nog vijf euro bovenop? Ja, inderdaad, ho maar!

Een paracetamol en twee pakjes Marlboro alstublieft…. Is dat nou zo gek? Sigaretten bij de apotheek? Buitengewone problemen hebben creatieve oplossingen nodig. Menig onderzoek heeft aangetoond dat rokers over hun levensduur genomen minder geld kosten dan niet rokers. Waarom? Ze leven minder lang en laat de grootste zorgkosten bij de ouderen zitten (de gemiddelde zorgkosten voor een 95 jarige zijn 50.000 euro per jaar). De meesten zouden dit een afschuwelijk en wellicht morbide oplossing vinden. Maar is dat in wezen heel anders dan een commerciële instelling, die winst wil behalen en de taak heeft om te zorgen dat de zorg goedkoper wordt? Moeten we hen laten bepalen wat nou de beste behandeling is voor een patiënt?

Dit is een column uit FarmaMagazine nr. 3 2012

Column Stanleyson Hato
Stanleyson Hato, PhD is wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Tumor Immunologie aan het UMC St Radboud. Hij onderzoekt nieuwe chemo- en immunotherapie combinaties en interesseert zich in innovaties in de zorgsector.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Column Niels van Haarlem: Slangetje

Het was een krachtig beeld op de voorpagina van de zaterdagse Volkskrant op 21 mei. Wakker worden met een blaaskatheter als symbool hoe het zorgstelsel is verworden tot een niet uit elkaar te rafelen slangetje.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens