Meteen naar de inhoud

Eerstelijnszorg aan Oekraïense vluchtelingen

Ook de gezondheidszorg moet inspringen op de komst van de Oekraïense vluchtelingen. Met name de eerstelijnszorg wordt geconfronteerd met veel extra hulpvragen. Een goede organisatie is daarom van belang. Dat komt slechts mondjesmaat tot stand, hoewel brancheorganisaties daar al weken voor pleiten. Zowel de KNMP als de LHV hebben op hun site een themapagina met informatie en praktische tools, die regelmatig wordt geüpdatet.

Voor apothekers|
Zo bevat de thema-pagina van de KNMP op dit moment praktische tools, zoals een stappenplan voor de declaratie van farmaceutische zorg. Op dit moment is dat overigens nog niet digitaal mogelijk, alleen op papier….  En er een KNMP-baliekaart met tal van iconen (voor zowel werking als gebruik) beschikbaar, met daaronder de Nederlandse én Oekraïense tekst. Voor de veelgestelde vragen is overigens een KNMP-inlog vereist.

Voor huisartsen
De themapagina van de LHV bevat, naast links naar handige informatiebronnen, vooral veelgestelde vragen (wel eerst naar beneden scrollen). In de antwoorden staan veel praktische informatie over de zorg aan onverzekerde Oekraïners. Zo kan declaratie volgens het passententarief, maar daarvoor moet eerst een melding worden gedaan bij het meldpunt onverzekerde zorg van de GGD GHOR. Maar dit moet meestal eerst per mail, omdat de UZI-pas vaak een foutmelding geeft…

Infectieziekten
Het NHG heeft een speciaal dossier over Oekraïense vluchtelingen en infectieziekten. Met name omdat de vaccinatiegraad onder kinderen en volwassenen uit Oekraïne lager is dan in Nederland, is dat zeker een aandachtspunt in de huisartsenzorg. 

Toezicht
En, o ja, de Inspectie houdt toezicht op zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne, zo meldt ze op haar site. Eind april/begin mei komt ze met een eerste rapportage.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Toename psychofarmaca bij jonge vrouwen

Dat tijdens de lockdown sprake was van meer depressiviteit onder jongeren is bekend. Maar nog steeds is er sprake van meer voorschrijvingen van psychofarmaca aan jonge vrouwen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens