Elkaar kennen is de basis, samenwerken een voorwaarde

samenwerkenJanneke Bressers (33) is huisarts in Vinkel. Een kleine, laagdrempelige praktijk in het hart van een dorp waar mensen elkaar kennen. Waar zorg op maat bijna vanzelfsprekend is en waar men van mening is dat niet elke patiënt in een protocol te vangen is. Janneke straalt als je haar vraagt waarom ze haar vak zo boeiend vindt: ”Ik vind het fijn dat ik tússen de mensen sta. In een huisartspraktijk komen patiënten met name omdat ze willen weten hoe ze in het dagelijks leven met hun ziekte moeten omgaan. Ik ben vooral bezig met het leven.”

De eerste lijn krijgt een steeds prominentere positie binnen de gezondheidszorg en huisartsen en apothekers moeten intensiever gaan samenwerken om de zorg kwalitatief hoog te houden. Daarom organiseerde de VJA in 2015 in samenwerking met de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH) voor het eerst een symposium met het thema: ‘Samen werken of samenwerken, in welk sprookje geloof jij?’ Janneke was een van de organisatoren van dit succesvolle event dat een vervolg krijgt. Janneke: “De laatste anderhalf jaar van mijn studie ben ik actief geweest binnen de LOVAH, onder andere als voorzitter van de werkgroep onderwijs. Voorafgaand aan het symposium kwamen we al brainstormend tot de conclusie dat je het beste zo vroeg mogelijk kunt beginnen met samenwerken; tijdens de opleiding al. Daar moet de basis worden gelegd.”

Hoogste tijd om elkaar beter te leren kennen?
Janneke: “Zeker! Het symposium werd goed bezocht en iedereen was super enthousiast. Het organiserend team bestond uit zes huisartsen in opleiding en vijf jonge apothekers. Iedereen vond het belangrijk om dichter tot elkaar te komen. Om meer van en over elkaar te horen. Hoe denken apothekers over ons vak en andersom? Wat zijn de vooroordelen? Ik kreeg er veel energie van. Het volgende symposium van de VJA en de LOVAH is op 30 januari 2017 en gaat over therapietrouw: ‘Pil zoekt trouw. Hét recept voor een goed huwelijk.”

Welke vooroordelen zijn er over en weer?
“Even diep in mijn geheugen graven. Vooroordeel over apothekers was dat ze soms lui gevonden worden en zich in een kantoortje achter de computer verschuilen. Het vooroordeel over huisartsen is dat wij weinig kennis van geneesmiddelen hebben.”

Hoe overbrug je vooroordelen?
“Door te zoeken naar gemeenschappelijke delers. Wat kun je met elkaar delen zodat je samen de zorg beter en veiliger maakt. Dan gaat het over kennis maar ook over logistiek bijvoorbeeld. In de huisartsenpraktijk waar ik werk, werken we intensief samen met de apotheek. Dat vind ik heel prettig. De apotheker heeft toegang tot het elektronische patiëntendossier zodat hij kan zien welke geneesmiddelen patiënten gebruiken en welke labwaarden ze hebben. Dat zijn praktische zaken die je goed kunt regelen. Ik zie het belang van samenwerken met alle eerstelijnscollega’s maar de samenwerking met de apotheker is essentieel. Het belangrijkste element is wederzijds vertrouwen. Ik weet dat als ik een geneesmiddel voorschrijf, de apotheker met wie ik samenwerk daar een goede controle op heeft. Hij denkt mee en belt mij als hij het ergens niet mee eens is. Hij voelt geen drempel om mij te benaderen en andersom bel ik hem ook gemakkelijk om iets na te vragen.”

Hoe hebben jullie het overleg met de openbaar apotheker vormgegeven?
“In Geffen zit één apotheek voor drie dorpen. De samenwerking is intensief. We hebben elke maand een informeel lunchoverleg waarin we lopende zaken bespreken. Daar worden notulen en concrete afspraken gemaakt. Daarnaast hebben we om de zes weken een FTO waarin gezamenlijke onderwerpen worden besproken. Het FTO wordt voorbereid door een huisarts en de apotheker. Tussendoor hebben we nog contact als het nodig is.”

Heb je nog een advies voor apothekers?
“Het klinkt wellicht als een open deur maar elkaar kennen is de basis van een goede samenwerking. Niet alleen formeel maar ook informeel. Zorg als apotheker dat je zichtbaar bent, bel en kom op de koffie. Organiseer een gezamenlijke lunch of een gezamenlijk overleg zonder dat er meteen een enorm groot doel behaald hoeft te worden. Elkaar kennen betekent elkaar gemakkelijker vinden. Daar kan de zorg alleen maar beter van worden.”

In ‘Drijfveren’ spreken we met apothekers in Nederland over hun vak, ambities en keuzes die ze dagelijks maken. Oftewel: Wat bezielt uw collega? In deze editie wijken we af van dit stramien. Deze keer gaan we op zoek naar de drijfveren van een andere zorgprofessional namelijk de huisarts. We spreken met Janneke Bressers, huisarts bij Huisartspraktijk Vinkel, over de samenwerking met openbaar apothekers en meer.

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek

 

 

 

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.