Column: Elkaar versterken

Bastiaan WitvlietNiels van HaarlemDat was me weer een jaartje, Niels! 2017, een jaar waarin weer veel is gebeurd. En nu is 2017 bijna geschiedenis. Ik mis dit bijzondere jaar nu al…

Precies, Bas! Never a dull moment. Wat een jaar! De voetballers missen het WK, de leeuwinnen Europees kampioen, Max onze nieuwe nationale held en met Tom tellen we weer mee als fietsland. Ik kan niet wachten op de winterspelen als Sven en c.s. naar gouden medailles graaien.

Ik doel uiteraard op de ontwikkelingen in de zorg, Niels. 2017 was het jaar waarin de zorg grote stappen heeft gezet in kwaliteit, toegankelijkheid, doelmatigheid en beschikbaarheid van de farmacotherapeutisch zorg. Een jaar waarin de transitie van de tweede naar de eerste lijn gestalte heeft gekregen, er een nieuw team van twee ministers van en voor VWS is aangetreden, nieuwe zorgakkoorden in de maak zijn, huisartsen de regisseur in de wijk zijn, er een einde is gekomen aan de administratieve rompslomp voor zorgverleners en apothekers zich opwerpen als redder van de zorgbegroting door zelf dure geneesmiddelen te maken. Laten we het glas heffen!

Laat dat glas nog even staan, Bas! Je praat als een woordvoeder van VWS. Volgens mij heb jij te diep in de fles gekeken. 2017 was een jaar zoals alle andere. Het gedoe met zorgverzekeraars is inmiddels staande praktijk, we tekenen nog steeds braaf bij dat kruisje. De zorgkosten blijven gestaag oplopen, die Haagse apotheker die dure geneesmiddelen gaat bereiden krijgt een lading advocaten op zijn dak, huisartsenposten dreigen ondertussen te verdrinken onder de grote druk, er is een tekort aan huisartsen en de administratieve lasten zijn nog steeds te groot. En wat die twee ministers – wie doet ook alweer wat?- van plan zijn is nog maar afwachten. Hup, afschrijven dat jaar en op naar het volgende.

Wat ben je toch weer een optimist, Niels. Ik ben het met je eens dat dit jaar niet alle macroproblemen zijn opgelost, maar apothekers en huisartsen zetten wel degelijk stappen vooruit. En vooral ook naar elkaar. Zorgverleners die in de gaten krijgen dat ze elkaar nodig hebben en elkaar kunnen versterken. Het aloude domeindenken maakt langzaam plaats voor concrete samenwerking in de wijk. Medicatie op maat op basis van gentypering, de opkomst van de biologicals, indicaties op recept, apothekers als medicatiespecialist werkend in de huisartspraktijk.

Je hebt gelijk, Bas. In de zorg gaan veranderingen op macroniveau langzaam, maar beginnen in de praktijk van de zorgverlener. Apothekers en huisartsen waarderen elkaar steeds meer, hebben elkaar nodig om te versterken. En daarom gaat iedere editie van FarmaMagazine vanaf volgend jaar naar apotheker én huisarts. Een FTO in de vorm van een magazine en een website. Nog even en de KNMP en de LHV gaan fuseren!

Zo is het, Niels. Namens het team van FarmaMagazine wensen wij u en uw dierbaren hele mooie dagen. En u ziet uw magazine volgend jaar weer iedere maand op de deurmat. Mocht u ons in de tussentijd missen kijk dan voor het laatste nieuws op www.farmamagazine.nl.

Proost, Bas! ❦

Bastiaan Witvliet, hoofdredacteur
Niels van Haarlem, redacteur

Deze column verscheen eerder in FarmaMagazine december 2017

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.