EMA-hoofdkantoor opgeleverd

ema

Het nieuwe hoofdkantoor van het EMA is op 15 november jl. opgeleverd. Net op tijd, want in de 18 maanden dat deze bouw in beslag heeft genomen, was er nog geen sprake van mogelijke bouwstops vanwege stikstofproblematiek. Het gebouw is dan ook volgens planning opgeleverd. Het EMA beoordeelt de introductie van nieuwe geneesmiddelen en houdt toezicht op de kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier.

Precies twee jaar nadat duidelijk werd dat het EMA van Londen naar Nederland zou verhuizen, is het nieuwe gebouw op de Amsterdamse Zuidas opgeleverd. Het duurzaam ontworpen gebouw heeft 1.300 werkplekken en 19 vergaderzalen. De nieuwbouw krijgt een groot conferentiecentrum waar ook publiekshoorzittingen kunnen worden gehouden voor onder andere patiënten en professionals. Jaarlijks brengt het EMA naar schatting zo’n 36.000 bezoekers naar Nederland.

Life Sciences & Health sector
En zo brengt de –al of niet no-deal- Brexit Nederlands iets goeds. Want in het kielzog van het EMA naar Amsterdam zijn al veel andere farmagerelateeerde bedrijven gevolgd. Zo bouwt KitePharma, onderdeel van Gilead, in Hoofddorp een Europese productiefaciliteit voor immuuntherapieën. En het Europese hoofdkantoor van Sanofi Genzyme, de Specialty Care business unit van Sanofi, is sinds deze maand gevestigd in het Amsterdam Health & Technology Center. Andere geneesmiddelen- en biotechbedrijven zullen zeker nog volgen. Dat leidt tot een versterking van de Life Sciences & Health (LSH) sector in ons land.

Verhuizing
Het EMA en Nederland gebruiken de weken na de oplevering om het gebouw volledig gebruiksklaar te maken. Op dit moment is het EMA nog gehuisvest in het tijdelijke onderkomen in het Spark-gebouw in Amsterdam. De verhuizing naar het nieuwe gebouw vindt tijdens de komende kerstperiode plaats en wordt door Nederland gecoördineerd en uitgevoerd. In januari 2020 is de verhuizing voltooid. Vanaf 20 januari is het EMA volledig operationeel vanuit het nieuwe gebouw.

Zie ook het artikel op FarmaMagazine: Veel farmaceutische bedrijven in slipstream van EMA naar Amsterdam.

Bron: Rijksoverheid en Sanofi

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…