EMA-hoofdkantoor opgeleverd

ema

Het nieuwe hoofdkantoor van het EMA is op 15 november jl. opgeleverd. Net op tijd, want in de 18 maanden dat deze bouw in beslag heeft genomen, was er nog geen sprake van mogelijke bouwstops vanwege stikstofproblematiek. Het gebouw is dan ook volgens planning opgeleverd. Het EMA beoordeelt de introductie van nieuwe geneesmiddelen en houdt toezicht op de kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier.

Precies twee jaar nadat duidelijk werd dat het EMA van Londen naar Nederland zou verhuizen, is het nieuwe gebouw op de Amsterdamse Zuidas opgeleverd. Het duurzaam ontworpen gebouw heeft 1.300 werkplekken en 19 vergaderzalen. De nieuwbouw krijgt een groot conferentiecentrum waar ook publiekshoorzittingen kunnen worden gehouden voor onder andere patiënten en professionals. Jaarlijks brengt het EMA naar schatting zo’n 36.000 bezoekers naar Nederland.

Life Sciences & Health sector
En zo brengt de –al of niet no-deal- Brexit Nederlands iets goeds. Want in het kielzog van het EMA naar Amsterdam zijn al veel andere farmagerelateeerde bedrijven gevolgd. Zo bouwt KitePharma, onderdeel van Gilead, in Hoofddorp een Europese productiefaciliteit voor immuuntherapieën. En het Europese hoofdkantoor van Sanofi Genzyme, de Specialty Care business unit van Sanofi, is sinds deze maand gevestigd in het Amsterdam Health & Technology Center. Andere geneesmiddelen- en biotechbedrijven zullen zeker nog volgen. Dat leidt tot een versterking van de Life Sciences & Health (LSH) sector in ons land.

Verhuizing
Het EMA en Nederland gebruiken de weken na de oplevering om het gebouw volledig gebruiksklaar te maken. Op dit moment is het EMA nog gehuisvest in het tijdelijke onderkomen in het Spark-gebouw in Amsterdam. De verhuizing naar het nieuwe gebouw vindt tijdens de komende kerstperiode plaats en wordt door Nederland gecoördineerd en uitgevoerd. In januari 2020 is de verhuizing voltooid. Vanaf 20 januari is het EMA volledig operationeel vanuit het nieuwe gebouw.

Zie ook het artikel op FarmaMagazine: Veel farmaceutische bedrijven in slipstream van EMA naar Amsterdam.

Bron: Rijksoverheid en Sanofi

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.