Meteen naar de inhoud

Er waren eens…

Column Maayke Fluitman

….drie Kleine Biggetjes die ieder hun eigen manier hadden om zich tegen de Boze Wolf te beschermen: de eerste bouwde een huis van stro, de tweede van hout en de derde bouwde een huis van steen. Slechts één had de juiste kennis om niet door de wolf opgegeten te worden en leefde nog lang een gelukkig.

Sprookjes kennen vaak een diepere wijsheid of bevatten een moraal, die uit het verhaal van de drie biggetjes is dat luiheid wordt bestraft en ijver beloond.

In de zorg zijn we er van overtuigd dat, om de patiënt te helpen bij een lang en gelukkig leven, samenwerken cruciaal is. Om de patiënt van de beste zorg te voorzien delen we kennis en stappen we over onze eigen domeinen heen. Zorg verlenen is niet meer een individuele interactie tussen één zorgverlener en één patiënt. Het is een samenspel van meerdere professionals voor een optimale uitkomst voor de kwaliteit van leven van de patiënt.

Dit hedendaagse inzicht was voor VWS aanleiding om RVS te vragen de toekomstbestendigheid van de wet BIG te onderzoeken. Dienen handelingen en daarmee ook verantwoordelijkheden van zorgprofessionals opnieuw gewogen en vastgelegd te worden? Zijn bevoegdheden gekoppeld aan beroepen nog wel van deze tijd? Is verantwoorde zorg niet beter te garanderen op basis van bekwaamheden van individuen dan op basis van voorbehouden handelingen, gekoppeld aan beroepen?

Doel van de wet BIG is veiligheids- en kwaliteitsborging voor de patiënt. Als inzichten over het zorgaanbod fundamenteel veranderen dan dienen ook wetten te veranderen. Zeker in onze overgereguleerde zorgmarkt is een initiatief om een bestaande wet te toetsen op toekomstbestendigheid dan ook toe te juichen.

Maar net als in het sprookje ligt hier misschien ook een wolf op de loer. Herijking van beroepsbevoegdheden naar individuele bekwaamheden kan de zorg op meerdere manieren onverwacht doen kantelen. Als voorbehouden handelingen niet meer aan beroepen, maar aan individuen gekoppeld worden wat betekent dit dan voor de manier waarop zorgprofessionals worden opgeleid en hoe gaan we om met gedeelde verantwoordelijkheden en technologische ontwikkelingen?

Diepere wijsheid in de mogelijke herziening van de wet BIG is dan misschien ook wel dat samenwerken tussen professionals niet alleen ten gunste van de patiënt is maar ook nodig is om een gewenste herijking van bevoegdheden naar bekwaamheden te krijgen.

Hadden de biggetjes het alle drie wel overleefd als ze, voor ze individueel gingen bouwen, eerst overleg met elkaar hadden gehad over hoe ze samen het meest veilige huis hadden kunnen bouwen?

Weten zorgprofessionals van elkaar in wat voor huis zij samen willen werken om de patiënt de optimale mogelijkheden te bieden voor een lang en gelukkig leven?

Er was eens… een beroep in de individuele gezondheidszorg.

Maayke Fluitman is apotheker en eigenaar van care2create en de SelfCareFactorY.com. Haar focus ligt op het adviseren en ontwikkelen van diensten en producten op het gebied van self care, wellness en healthcare.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Column Niels van Haarlem: Slangetje

Het was een krachtig beeld op de voorpagina van de zaterdagse Volkskrant op 21 mei. Wakker worden met een blaaskatheter als symbool hoe het zorgstelsel is verworden tot een niet uit elkaar te rafelen slangetje.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens