Meteen naar de inhoud

Evidencebeest, het FTO en de mythe

FarmaMagazine-henk pastoors578x420FTO ken ik nog uit de tijd dat de apothekers mopperden omdat zij er niet voor betaald kregen en de huisartsen wel. Diezelfde huisartsen waren op hun beurt verontwaardigd, wanneer ze de klagende apotheker op vrijdagmorgen met zijn Porsche langs de huisartspraktijk zagen rijden op weg naar zijn tweede huis. Midweeks hadden  ze samen FTO met een Wethouder Hekking-achtig type die zich voorstelde als de apotheker. De ‘evidence based medicine-benadering’ werd als goede farmacie –  en goed voor de portemonnee – als een vaststaand feit beschouwd. Zelf spreek ik liever over ‘Het Evidencebeest’ en adviseer u van harte naar het hilarische YouTube-filmpje van Yvo Smulders te kijken. Hij maakt korte metten met al die FTO-flauwekul. In regulier medicamenteuze behandelvormen blijkt 50% niet onderzocht en slechts in 13% van de gevallen blijkt er enig epidemiologisch bewijs en zo gaat het nog even door. Het bewijs van werking is volgens Smulders veelal op een bias gebaseerd. ‘Andere’ belangen en psychologie zijn dominant bij goed farmacotherapie overleg. Wanneer evidence based medicine werkelijk wordt toegepast, blijkt het veel lood om oud ijzer te zijn, aldus Smulders. In de HARM studie is wetenschappelijk aangetoond dat een op de twintig ziekenhuisopnames, medicatiegerelateerd zijn. Daar komt nog bij dat er twee Boeings 747 per jaar aan medicatiedoden in het ziekenhuisbed vallen. Ik bedoel maar, het FTO heeft ons heel wat gebracht.

Recent heeft zelfs de NHG, een organisatie waarvan je de medewerkers zomers nog met sandalen met witte sokken kunt aantreffen, opgeroepen te stoppen met het misbruik van haar prehistorische standaarden. Zorgverzekeraars zouden net als parende eenden de NHG-standaarden selectief aanwenden en misbruiken. Misbruiken bij de zorginkoop welteverstaan. Echter de strekking van de oproep was volgens mij helemaal oké. In mijn eigen woorden: de patiënt met enkelvoudige aandoening, jong en man komt alleen in registratiestudies voor. De NHG: ‘De farmacotherapeutische implicaties van comorbiditeit dient te worden geïndividualiseerd. Overleg tussen de patiënt, arts en apotheker is hierbij cruciaal. Mijn waarneming is dat de patiënt in het overleg tussen de ‘professionals’ een hinderpaalcriterium is geworden. Daarom is de recente uitreiking door Gerdi Verbeet van ‘de Parel’ voor patiënten­participatie Goed Geneesmiddelen Gebruik hoopvol. Het kan dus wel. Voor de lokale samenwerking is er nog een wereld te winnen. Een patiënt is meer dan de tucht van richtlijnen, protocollen, FTO en inkoop door zorgverzekeraars.

Bij een recente lezing van Bill Gates kreeg ik het gevoel dat we gemiddeld genomen allemaal miljonair zijn. Leg de benadering van het gemiddelde, met in het achterhoofd de richtlijnen en protocollen, maar eens uit in de spreekkamer. Volgens Yvo Smulders zit het succes van farmacotherapie helemaal niet in het evidence based medicine maar veel meer aan de zachte kant. Namelijk een kwaliteitsverbeteringscultuur, goede organisatie, adequate ICT, overleg tussen eerste en tweede lijn en… vooral betrokken professionals. Maak daar maar eens een richtlijn voor. Ik ben voor! Weg met het Evidencebeest, het FTO en de mythe.

 

Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Column Niels van Haarlem: Slangetje

Het was een krachtig beeld op de voorpagina van de zaterdagse Volkskrant op 21 mei. Wakker worden met een blaaskatheter als symbool hoe het zorgstelsel is verworden tot een niet uit elkaar te rafelen slangetje.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens