Farmaceutische industrie investeert fors in digitale zorg

digitale zorgMarktonderzoeker CB Insights heeft een  overzicht uitgebracht van de investeringen van grote bedrijven in digital health. Dit aanbod groeit ongelooflijk snel en het gaat om grote bedragen. In 2015 ging het wereldwijd om meer dan zes miljard dollar.

Het betreft niet alleen de bekende wereldwijde investeringsfirma’s, maar ook –of misschien beter gezegd juist- investeringen door de farmaceutische bedrijven. Het moge duidelijk zijn dat de e-health en digitale zorg de top nog lang niet heeft bereikt en dat er de komende jaren nog vele apps en tal van andere digitale oplossingen voor de zorg beschikbaar zullen komen. Het zal gaan om heel verschillende zaken: van telemonitoring bij ziekten tot gezondheidsapps.

Meer dan verdubbeling

Volgens het overzicht van CB Insights was het aantal investeringen in de afgelopen twee jaar gelijk aan die van de vijf jaar daarvoor. Er is dus in feite sprake van meer dan een verdubbeling.

Meest actieve investeerders

De drie meest actieve investeerders in digital health zijn sinds 2009: Merck, GlaxoSmithKline, and Johnson & Johnson. Opvallend is de toename van de investeringsbedragen door de farmaceutische industrie. Zij zien daar een steeds groter belang in. Niet verwonderlijk: het betreft een zorgaanbod dat aanvullend is aan geneesmiddelen.

Als top vijf van de farmaceutische investeerders noemt CB Insights:
1. Pfizer, Pfizer Venture Investments
2. Novartis, Novartis Venture Funds
3. Roche, Roche Venture Fund
4. Merck, Merck Capital Ventures, Global Health Innovation Fund
5. Sanofi, Sanofi-Genzyme Ventures

Infographic
De berichtgeving van CB Insights bevat overzichtelijke infographic die heel duidelijk aantoont hoe snel het aantal overeenkomsten is toegenomen en door welke bedrijven. Hier vindt u ook de top 20 van de farmaceutische investeerders in digitale inzet in de zorg.

Tekst: Gerda van Beek

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.