Farmacieproject smaakt naar meer

farmacieprojectDe gemiddelde tabletprijs van cholesterolverlagers in Oostelijke Mijnstreek is vanaf de start van het Farmacieproject in oktober 2014 continu gedaald. Daarbij is rekening gehouden dat ook in andere regio’s van de dominante zorgverzekeraar CZ vergelijkbare trajecten aan de gang waren. Die vergelijking laat zien dat de daling in de Limburgse proeftuin van MijnZorg groter is dan in andere regio’s.

In de resultaten is ook te zien dat de professionals rekening houden met de gezondheidswinst, en dus de kwaliteit van zorg. Van het geneesmiddel Ezetrol is in de laatste maanden van 2015 bewezen dat de gezondheidsuitkomsten op lange termijn beter zijn voor de patiënt dan andere medicatie. Artsen kiezen sindsdien vanuit kwaliteitsoogpunt steeds vaker voor dit middel, ondanks dat het middel duurder is dan andere medicatie. Conform het motto is: goedkoop als het kan, duur als het moet.

Doelmatiger voorschrijven
Het doel van het Farmacieproject van MijnZorg was dat huisartsen en medisch specialisten cholesterol- en bloeddrukverlagers alsmede maagzuurremmers doelmatiger gingen voorschrijven. Hiervoor werd de samenwerking tussen specialist, huisarts en (ziekenhuis-)apotheker geoptimaliseerd. Met een gestructureerde gezamenlijke aanpak moest een daling van de gemiddelde tabletprijs van onder andere cholesterolverlagers worden bereikt. Met als doel om op de lange termijn bewustwording bij zorgprofessionals en patiënten op gang te brengen over de hoogte van de kosten van medicatie, waarbij de gezondheid van de patiënt voorop staat.

Overleg met apotheker
In een intercollegiaal overleg werd bekeken of voor een patiënt met verhoogd cholesterol een goedkoper medicijn met dezelfde werking beschikbaar was. Ter ondersteuning hiervoor werd een gezamenlijk formularium opgesteld en werden afspraken tussen de eerste en tweede lijn gemaakt over streefwaarden voor te behalen LDL-einddoelen. Er werd alleen gekozen voor middelen waarvan een gunstig effect, zoals de preventie van een hartinfarct of een beroerte, kon worden aangetoond. De patiënt werd door de huisartsenpraktijk of specialist per brief of telefoon geïnformeerd en werd uitgenodigd voor een consult.

Meer afspraken volgen
Deze samenwerking tussen apothekers, huisartsen en specialisten laat nu een positief resultaat zien. Bovendien smaakt de samenwerking volgens MijnZorg naar meer. Partijen hebben al afgesproken dat ze voor meer geneesmiddelen vergelijkbare afspraken willen maken (regionaal formulariumbeleid) en dit gezamenlijk willen uitvoeren.

Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.