Meteen naar de inhoud

Financiële relatie met genees- en hulpmiddelenleveranciers

Het is van belang dat zorgprofessionals onafhankelijk kunnen werken. Samenwerking met leveranciers van geneesmiddelen of medische hulpmiddelen dient tot verbetering van zorg, maar mag niet leiden tot beïnvloeding. Op de site hoeblijkikonafhankelijk.nl kunnen zorgprofessionals vaststellen of hun financiële relatie met leveranciers van genees- en hulpmiddelen voldoet aan de normen.

Wanneer is er al of niet sprake van belangenverstrengeling? Om dat te bepalen is er de site hoeblijfikonafhankelijk in het leven geroepen. Deze bevat onder meer een beslishulp. De website is een initiatief van Gedragscode Medische Hulpmiddelen (GMH) en Stichting CGR.

Kennisuitwisseling
Kennisuitwisseling met leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen is van groot belang voor de innovatie van zorg, waarvoor de zorgprofessional ook mag worden betaald. Echter: de belangen van de zorgprofessionals en leveranciers kunnen verschillen. Zo is een financiële relatie waarbij een leverancier via de zorgprofessional meer producten probeert te verkopen, niet toegestaan.

Twee gedragscodes
De regels die belangenverstrengeling in de zorg moeten voorkomen, zijn opgesteld door zorgpartners in samenwerking met de leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Deze zijn vastgelegd in twee gedragscodes: de GMH, Gedragscode Medische Hulpmiddelende en de CGR, Code Geneesmiddelenreclame. Deze gedragscodes stellen specifieke voorwaarden aan het geven en aannemen van relatiegeschenken en andere materialen, aan financiële bijdragen in relatie tot nascholing en aan het aangaan van dienstverleningsovereenkomsten.

Beslishulp
Blijft de vraag: kun je dat ene relatiegeschenk wel aannemen? Moet je wel of niet ingaan op de uitnodiging om zitting te nemen in die speciale adviesraad? Enkele veelvoorkomende onderwerpen met elk hun eigen checkvragen worden op hoeblijfikonafhankelijk.nl uitgelicht. Deze geven inzicht in de belangrijkste regels en weegfactoren ter voorkoming van belangenverstrengeling.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Subsidie ZonMw voor verbeteren van hooikoortsverwachting

Hooikoorts beperkt het dagelijks functioneren van vele Nederlanders. ZonMw subsidieert een onderzoeksproject dat onder meer de ontwikkeling van een betrouwbare pollenverwachting als doel heeft. Daarmee kan hun gerelateerde ziektelast worden verlaagd.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens