FIP publiceert voor apothekers nieuwe richtlijn coronavirus

De International Pharmaceutical Federation (FIP) heeft de wereldwijde corona-richtlijn voor apothekers bijgewerkt. Deze leidraad vervangt de eerste richtlijn die vorige maand is uitgegeven. Gezien de snelle ontwikkeling is een update dringend noodzakelijk. Het document biedt relevante informatie en richtlijnen voor alle apothekers en apotheekmedewerkers.

Apotheken hebben het zwaar in deze hectische tijd. Juist openbare apotheken zijn vaak het eerste contact voor mensen met gezondheidsproblemen of voor degenen die behoefte hebben aan informatie en betrouwbaar advies. Tegelijk moet de normale farmaceutische zorg doorgang vinden. De FIP wil met deze uitgave wereldwijd apothekers en medewerkers ondersteunen.

Inhoud
De bijgewerkte richtlijn voor het coronavirus/COVID-19 bevat:

  • Wijze van transmissie en incubatieperiode
  • Apotheekactiviteiten en -faciliteiten: zorgen voor veiligheid en continuïteit van de dienstverlening
  • Preventieve maatregelen, waaronder het gebruik van maskers
  • Apotheekinterventies en patiëntbegeleiding
  • Behandelrichtlijnen en medicijnen die mogelijk moeten worden opgeslagen
  • Vooruitgang bij de ontwikkeling van medicijnen en vaccins
  • Laboratoriumtests voor COVID-19 in geval van vermoeden van het virus bij mensen
  • Reinigings- en desinfectieproducten en -procedures
  • Reisadvies

Kijk op de website van FIP voor de herziene richtlijn (update: 19 maart 2020).

Veiligheid geneesmiddelen
De leidraad gaat ook in op de verschillende opvattingen over de veiligheid van gebruik van ibuprofen, ACE-remmers, ARB’s en corticosteroïden met betrekking tot de coronavirus/COVID-19-pandemie. De suggestie is dat gebruik leidt tot een verhoogd risico op infectie of een verhoogde ernst van de ziekte. Echter: elk advies om gebruik te staken, zal leiden tot grote bezorgdheid bij het publiek. Vooral openbare apothekers krijgen veel vragen over gebruik van deze middelen en zij moeten mensen hierover goed kunnen adviseren. Neem daarom kennis van de standpunt van het FIP hierover.

Over FIP
De International Pharmaceutical Federation (FIP) is de wereldwijde federatie van nationale verenigingen van apothekers en farmaceutische wetenschappers en onderhoudt officiële betrekkingen met de Wereldgezondheidsorganisatie. Met 151 aangesloten organisaties vertegenwoordigt ze ruim vier miljoen beoefenaars en wetenschappers over de hele wereld. www.fip.org

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.