Folder over fabels en feiten van pijnstilling

Veel bewoners van verpleeghuizen of maar ook kwetsbare ouderen thuis lijden pijn. Daardoor bewegen ze minder, vallen sneller, hebben minder eetlust en slapen slechter. Terwijl er in veel gevallen wel iets aan te doen is. Een simpel middel als paracetamol kan een uitkomst zijn. Maar soms zijn mensen daar huiverig voor, vaak vanwege de vele fabels over pijnstillers. Dat je er suf van wordt, dat ze verslavend zijn, of nare bijwerkingen geven. De folder ‘Pijn lijden, niet nodig’ zet feiten over pijnstillers op een rij.

De folder ‘Pijn lijden? Niet nodig en is bijna altijd iets aan te doen’ is ontwikkeld door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in samenwerking met tal van organisaties en inhoudsdeskundigen. Het is specifiek bedoeld voor bewoners van verpleeghuizen en hun naasten. Maar het kan ook goed worden gebruikt voor (kwetsbare) ouderen en mensen met dementie thuis. Want ook daar speelt een gebrek aan kennis over pijnstilling vaak een belangrijke rol. De generatie van ‘niet zeuren, flink zijn, even doorbijten.’ Terwijl pijn niet nodig is en er iets tegen te doen is.

Fabels vervangen door feiten
De folder gaat in op hoe de naasten signalen pijn kunnen herkennen bij iemand met dementie die dat zelf niet meer kan aangeven. Het vermeldt hoe pijnbestrijding kan plaatsvinden, zonder en met medicatie of een combinatie daarvan. En het maakt korte metten met talloze fabels die de ronde doen over pijnstilling door deze te weerleggen door de feiten.

Bron: IVM

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.