Gebruik antibiotica bij infectieziekten: niet te veel en niet te lang

Zorginstituut Nederland heeft recent drie zogeheten ‘Zinnige Zorg-verbetersignalementen’  uitgebracht. En wel over middenoorontsteking bij kinderen, onderste luchtweginfectie en urineweginfectie. Terughoudende inzet van antibiotica is daarbij noodzakelijk, stelt het Zorginstituut. Betere diagnostiek draagt daartoe bij. Enpatiënten en zorgverleners moeten vaker in gesprek gaan over de voor- en nadelen van alle mogelijke behandelingen.

Hoewel Nederland internationaal goed scoort met een terughoudend gebruik van antibiotica, kan het nog beter. Een aantal verbetermogelijkheden in die signalementen richt zich op het gepast gebruik van antibiotica: niet te veel en niet te lang.

Verbetermogelijkheden
Samen met partijen in de zorg heeft het Zorginstituut gekeken naar mogelijkheden voor verbeteringen in het zorgtraject voor kinderen met een middenoorontsteking en volwassenen met een onderste luchtweginfectie of een urineweginfectie. De drie documenten zijn begin december aangeboden aan minister De Jonge. Met daarin een tabel met verbetermogelijkheden per thema. Deze luiden onder andere:

Onderste luchtweginfectie:
Verminder het onnodig voorschrijven van antibiotica bij onderste luchtweginfecties in de eerste lijn;
Bevorder de gepaste inzet van antibiotica bij longontsteking in de tweede lijn;
Behandel een longontsteking vaker met een smalspectrum antibioticum, niet langer dan beschreven in de richtlijn en switch vaker van intraveneuze naar orale therapie


Middenoorontsteking:
Bevorder gepaste behandeling bij acute middenoorontsteking;
Voorkom onnodige inzet van antibiotica;
Geef voorlichting over pijnstilling een prominentere plek in de richtlijnen en stimuleer kennisontwikkeling.

Urineweginfectie:
Zorg dat minder mensen met terugkerende urineweginfecties langer dan 12 maanden antibiotica gebruiken;
Zet vaker een urinekweek in bij mensen met een urineweginfectie en een verhoogd risico op een gecompliceerd beloop en/of tekenen van weefselinvasie.

Waarmaken
Uiteraard zijn er nog meer aanbevelingen, zie daarvoor de publicaties. Het is nu aan partijen in het veld om de vastgestelde verbetermogelijkheden waar te maken, die leiden tot meer passende zorg voor mensen met infectieziekten, zo stelt het Zorginstituut in haar berichtgeving.

Publicaties
De publicaties van het Zorginstituut betreffen de volgende drie zogeheten ‘Zinnige Zorg-verbetersignalementen’, elk bestaande uit zo’n 70 pagina’s:
Verbetersignalement Middenoorontsteking bij kinderen
Verbetersignalement Onderste luchtweginfecties
Verbetersignalement Urineweginfecties

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Lymeziekte: boek en webcast

De ziekte van Lyme. Het is een ingewikkelde infectieziekte: nog steeds doen wetenschappers veel nieuwe kennis op in de strijd tegen tekenbeetziekten.

Stichting Inhalatie Instituut Nederland

Recent is het Inhalatie Instituut Nederland opgericht. Deze stichting wil de kennis en vaardigheden verbeteren bij inhalatietherapie, van zowel patiënten als van zorgverleners.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.