Gebruik paracetamol tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om tijdens de zwangerschap terughoudend te zijn met het gebruik van paracetamol. Er is de afgelopen weken volop aandacht besteed aan deze aanbeveling, zowel in kranten als op tv. Terwijl het in feite geen nieuws betreft. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en bijwerkingencentrum Lareb benadrukken dit al jaren.

Aanleiding voor de berichtgeving was een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel in de Nature Reviews Endocrinology. Daarin is onderzoek van de afgelopen 25 jaar naar dit onderwerp geanalyseerd, met een samenvatting van de belangrijkste inzichten uit studies naar paracetamolgebruik en de mogelijk invloed daarvan op het kind. Die inzichten zijn van belang, want wereldwijd slikt de helft van de vrouwen paracetamol tijdens de zwangerschap.

Verschillende uitkomsten

Het komt er echter op neer dat de resultaten van de studies verschillen. Soms spreken ze elkaar zelfs tegen. Van een licht verhoogd risico voor de gezondheid tot een twee maal zo grote kans op neurologische ontwikkelingsstoornissen. Vooral bij incidenteel gebruik lijken de mogelijke risico’s beperkt.

Echter: een pleidooi voor voorzichtig gebruik is zeker terecht, ook al is er (nog) geen overtuigend bewijs voor schadelijke effecten. Dat bewijs neemt overigens wel toe. Zo is in recente studies na de geboorte de hoeveelheid paracetamol gemeten in navelstrengbloed of in het vruchtwater. Daarbij lijkt het erop dat de risico’s zijn onderschat.

Zo’n kort en laag mogelijk gebruik

Er is echter geen alternatief, omdat andere pijnstillers, zoals ibuprofen, wordt afgeraden, vooral in de laatste fase van de zwangerschap. Paracetamol is tijdens de zwangerschap de meest veilige pijnstiller. In het artikel geven de onderzoekers het nadrukkelijke advies aan zwangere vrouwen om paracetamol zo laag en zo kort mogelijk te doseren. Dit sluit naadloos aan op het advies dat in ons land reeds gebruikelijk is.

Reacties CBG en Lareb

CBG-voorzitter Ton de Boer reageert als volgt: “Wij houden de veiligheid van paracetamol steeds in de gaten. Pijn of koorts kan ook schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Maak dus altijd een zorgvuldige afweging en wees voorzichtig met het gebruik van paracetamol. Gebruik paracetamol altijd zo min mogelijk, volg daarin de bijsluiter of raadpleeg je arts, verloskundige of apotheker.”

Ook bijwerkingencentrum Lareb roept op om paracetamol tijdens de zwangerschap alleen te gebruiken als het echt nodig is. Ze wijst op het onderzoek naar geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap dat ze doet met Moeders voor Morgen. Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen hun ervaringen met geneesmiddelen (en dus ook met paracetamol) delen.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.