Geneesmiddel of voedingssupplement?

melatonineVoedingssupplementen als melatonine mogen vanaf een bepaalde dosering niet zomaar als medicijn worden bestempeld. Een Haagse rechter oordeelde dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de beoordeling of een product een geneesmiddel is, van geval tot geval alle kenmerken van het product moet meenemen. Zoals de manier waarop het door de consument wordt gebruikt: om de gezondheid te bevorderen of om ziekte of een tekort op te heffen.

De rechter in Den Haag heeft deze uitspraak op 1 juni jl. gedaan in de bodemprocedure die de branchevereniging voor Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) heeft aangespannen tegen IGZ. Nederlanders gebruiken de lichaamseigen stof melatonine om jetlag te bestrijden of om beter in slaap te vallen. ”De uitspraak betekent een bescherming van het aanbod voedingssupplementen voor de consument,” reageert Saskia Geurts, directeur van NPN.

Van geval tot geval
Tijdens de rechtszaak draaide het vooral om de algemene vraag of je een voedingssupplement vanaf een bepaalde dosering zomaar tot medicijn kan bestempelen. Geurts licht toe: “De uitspraak die gedaan is, geeft aan dat dit niet kan. IGZ mag niet op basis van één criterium een hele categorie voedingssupplementen van de markt weren. De rechter oordeelde dat van geval tot geval en per individueel product aangetoond moet worden of het als geneesmiddel aangemerkt kan worden. Daarbij moeten alle kenmerken van het product worden bekeken, zoals de manier waarop het door de consument wordt gebruikt. De uitspraak van de Haagse rechtbank houdt ruimte voor voedingssupplementen. Dit is belangrijk voor andere supplementen zoals vitamine D en glucosamine.” De uitspraak bekrachtigt dat producten met meer dan 0,3 mg melatonine niet per definitie als medicijn kunnen worden aangemerkt.

Uitspraak in bodemprocedure
In augustus 2015 bepaalde de Arnhemse rechter in een spoedprocedure dat de maximale dosering van vrij verkochte melatoninesupplementen niet terug gebracht hoefde te worden tot 0,3 mg. De IGZ besloot eerder dat in Nederland alle melatonineproducten vanaf een dosering van 0,3 mg bestempeld moeten worden als medicijn. Brancheorganisatie NPN vond dit zo onbegrijpelijk dat ze een spoedprocedure had aangespannen. De uitspraak daarvan moest in een bodemprocedure bevestigd worden.

Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.