Genomineerde medicatie apps

medicatie-apps-FarmaMagazineDeze weken worden de beste medische apps voor zorgverleners en voor consumenten/patiënten gekozen: de Health App Award 2014. De awards worden op 4 juni in Eindhoven tijdens Apps4Health uitgereikt. Welke apps op het terrein van geneesmiddelen dingen mee?

In de consumenten/patiënten versie is de Top-10 van apps in 2014 al bepaald. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie en de Digitale Zorggids. In de Top-10 zit de app MeMoMedic, een personnal assistant bij het innemen van medicatie, alsmede een persoonlijk medisch dossier. De ontwikkelaar is het gelijknamige bedrijf. De app is à € 2,69 te koop voor Apple en Android.

Op Artsenapps.nl van KNMG en VvAA staat tot 11 mei nog de longlist met een 50-tal genomineerde apps voor zorgverleners. In deze lijst staan vier aan medicatie gerelateerde apps, waaronder de MeMoMedic app. De app Farmacotherapeutisch Kompas van het Zorginstituut Nederland is bestemd voor alle medische voorschrijvers en afleveraars van geneesmiddelen. De app Receptprijs van de Orde van Medische Specialisten is een tool voor doelmatig voorschrijven door de beroepsgroep, inclusief generieke geneesmiddelen. Medsen Apotheken heeft de Apotheek App ontwikkeld, waarmee vrouwen anticonceptie kunnen bestellen via de mobiele telefoon. Alle drie de apps zijn gratis en beschikbaar voor Android en Apple. Via het geven van een review kan op de apps worden gestemd.

(gerelateerde)

www.artsenapp.nl
www.digitalezorggids.nl

Tekst: Kees Kommer

Nieuwe NHG-Standaard pakt COPD in volle breedte aan

Behandeling bij COPD gericht op vermindering ziektelast patiënten Het accent bij de behandeling van COPD ligt op de niet-medicamenteuze therapie, volgens de herziene NHG-Standaard COPD die in april 2021 verscheen. Insteek is het zoveel mogelijk opheffen van beperkingen en het verbeteren van de prognose van patiënten. De plaats van inhalatiecorticosteroïden is beperkt en de standaard is terughoudend bij het gebruik van triple-therapie. De NHG-Standaard CODP is aangepast ten opzichte van de vorige die dateerde uit 2015. Redenen voor de aanpassingen komen zowel voort uit het veld als uit voortschrijdend wetenschappelijk inzicht, geeft huisarts dr. Erik Bischoff aan, een van de leden van de NHG-werkgroep die werkte aan de vernieuwde NHG-Standaard. Hij leidt het onderzoeksprogramma Chronische aandoeningen en multimorbiditeit binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc Nijmegen. Daarnaast coördineert hij namens het NHG de landelijke kaderopleiding Astma en COPD. “Vernieuwd is de omschrijving van de ziektelast, waarbij verder wordt gekeken dan…

Snoeien in aantal zorgverzekeraars

De apotheker en huisarts krijgen betaald voor individuele verrichtingen, niet voor samenwerking. Juist door samenwerking wordt doelmatige zorg geleverd, aldus Guus Schrijver.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.