Meteen naar de inhoud

Glucagon neuspoeder per 2021 vergoed

Per 1 januari 2021 wordt glucagon neuspoeder vergoed voor mensen met diabetes met kans op hypo’s. Glucagon neuspoeder heeft dezelfde werking als glucagon, maar is veel gebruikersvriendelijker. Het kan als ‘simpele’ neusspray worden toegediend.

Glucagon moet worden bewaard in de koelkast. In geval van een hypo moet de vloeistof met poeder worden gemengd, in een spuit gedaan en vervolgens in een spier worden geïnjecteerd. Het zal duidelijk zijn dat het gebruik van glucagon neuspoeder een stuk eenvoudiger is. Bovendien kan een diabetespatiënt met een hoog risico op hypo’s de neuspoeder overal mee naartoe nemen, zodat het altijd bij de hand is. Dus ook veiliger.

Indicatie

Glucagon neuspoeder (Baqsimi®) is geïndiceerd voor de behandeling van ernstige hypoglykemie bij volwassenen, adolescenten en kinderen in de leeftijd van 4 jaar en ouder met diabetes mellitus. Het is beschikbaar als container met een enkele dosis snuifpoeder met 3 mg glucagon. De aanbevolen dosis is 3 mg glucagon, toegediend in één neusgat. Zorginstituut Nederland schrijft in haar advies aan de minister om glucagon neuspoeder op te nemen op bijlage 1B van het GVS onder andere dat ze een meerwaarde ziet voor glucagon neuspoeder vanwege het gebruiksgemak in acute situaties, waardoor ondergebruik van intramusculair glucagon wordt voorkomen.

Lobby

Artsen en de Diabetesvereniging Nederland (DVN) hebben er bij Zorginstituut Nederland sterk aangedrongen op vergoeding van een betere toedieningsvorm van glucagon. Ze zijn dan ook blij dat dit per 1 januari 2021 van kracht is geworden.

Bronnen: DVN, Zorginstituut Nederland

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens