Goedgekeurd coronavaccin voor kinderen vanaf 12 jaar

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) heeft als eerste coronavaccin een positief advies gekregen voor kinderen vanaf 12 jaar. Het vaccin was al voorwaardelijk goedgekeurd en in gebruik voor mensen vanaf 16 jaar. Het advies komt van het beoordelingscomité van het EMA. Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité. Zodra de Europese Commissie het advies overneemt, mag dit vaccin binnen de Europese Unie worden ingezet voor mensen vanaf 12 jaar.

Het vaccin bestaat uit twee prikken met een interval van 21 dagen tussen beide prikken. Zeven dagen na de tweede prik zijn kinderen maximaal beschermd.

Onderzoek

Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid én kwaliteit. Aan het onderzoek deden 2.260 kinderen mee. De helft kreeg het coronavaccin van Pfizer en de andere helft een placebo. Beide groepen kregen twee prikken met 21 dagen ertussen. In de groep met het echte vaccin heeft niemand COVID-19 gekregen na de tweede vaccinatie. In de placebogroep kregen 16 kinderen COVID-19. Dat betekent dat het vaccin in deze studie 100% effectief is gebleken bij kinderen van 12 t/m 15 jaar oud. Het werkelijke percentage kan tussen de 75 en 100% liggen.De immuunreactie die door het vaccin werd opgewekt bij deze groep was vergelijkbaar bij mensen tussen de 16 en 25 jaar die de prik kregen (afgemeten aan de hoeveelheid antilichamen tegen het coronavirus in het bloed).

Onderzoek naar hartontstekingen

Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC kijkt naar een paar gevallen van myocarditis en pericarditis. Deze zeer zeldzame gevallen zijn gemeld na vaccinatie met Comirnaty, vooral bij mensen tussen de 18 en 30 jaar. Op dit moment is er geen indicatie dat deze gevallen zijn veroorzaakt door het vaccin, maar het EMA blijft de gegevens bestuderen.

Mijlpaal

Het geneesmiddelenbeoordelingscomité van EMA vindt dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de bijwerkingen bij de leeftijdsgroep 12 t/m 15 jaar. CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer: “Dit is een mijlpaal: er is een eerste coronavaccin voor kinderen vanaf 12 jaar goedgekeurd voor Nederland en Europa. Het is nu aan de Gezondheidsraad en de minister van Volksgezondheid om te kijken of en hoe dit vaccin voor kinderen in de vaccinatiestrategie past.”

Bron: CBG

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.