Grillige prijsontwikkeling generieke geneesmiddelen

Ddure geneesmiddelene laatste zes maanden zijn de inkoopprijzen van generieke geneesmiddelen met 5,5 procent gestegen. De kosten van spécialités daalden in dezelfde periode met 1,9 procent. Dat blijkt uit berichtgeving van de Stichting Framaceutische Kengetallen (SFK). Apothekers met contracten met zorgverzekeraars, met een vast bedrag voor een vaste hoeveelheid geneesmiddelen, lopen hierdoor het risico dat de vergoeding achterblijft

Jaarlijks stelt de minister van VWS in april en oktober maximumprijzen voor receptgeneesmiddelen voor op basis van de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP). De SFK heeft berekend dat de prijzen van receptgeneesmiddelen per 1 april met gemiddeld 0,2% zijn gedaald en dat ze in de maanden daarvoor ongeveer gelijk zijn gebleven.

Goedkoper versus duurder
De afzonderlijke prijsindices van spécialités en generieke geneesmiddelen maakten in het afgelopen halfjaar een tegengestelde ontwikkeling door: spécialités werden gemiddeld 1,9% goedkoper en de generieke middelen gemiddeld 5,5% duurder. Het prijsniveau voor de generieke markt is daarmee terug op het niveau van januari 2017.

De meest opvallende prijsdaling is die van het combinatiepreparaat Orkambi (200/125), een middel bij taaislijmziekte. De lijstprijs daalde in april van dit jaar met 10,9%. Vanwege geheime prijsafspraken tussen de minister en de fabrikant is de werkelijke prijs onbekend. Andere prijsdalingen betreffen het astmacombinatiemiddel salmeterol met fluticason, met een gemiddelde prijsdaling van 8%, de cholesterolverlager ezetimib (al dan niet in vaste combinatie met simvastatine) (-12,7%) en insuline degludec (-7,8%).

Grillig verloop
De generieke middelen kennen een grillig verloop  De piek in januari 2018 wordt vooral veroorzaakt door prijsstijgingen van Omecat 20 mg (omeprazol) en Pensa 40 mg (pantoprazol). De prijzen van deze twee middelen, die ondanks hun merknamen tot het generieke segment horen, werden in een maand ruim veertien, respectievelijk acht keer zo duur.

Stijgende prijzen
Bij de generieke geneesmiddelen is sprake van stijgende prijzen over de hele breedte van een segment. Dat is een nieuw fenomeen. Apothekers met contracten met zorgverzekeraars waarin een vast bedrag wordt vergoed voor een vaste hoeveelheid geneesmiddelen, lopen het risico dat de vergoeding achterblijft bij de inkoopprijzen.

Bron: Stichting Framaceutische Kengetallen

 

 

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Overzicht inhalatoren helpt huisarts bij inhalatorkeuze

Het NHG heeft overzichten gepubliceerd van inhalatoren die gebruikt kunnen worden bij astma en COPD. Deze tabellen zijn een aanvulling op de behandelstappenplannen uit de recente herziene NHG-Standaarden Astma bij volwassenen en COPD. Huisartsen kunnen deze tabellen gebruiken als keuzehulp bij het voorschrijven van een inhalator. “Onder huisartsen was er duidelijk behoefte aan een overzicht van inhalatoren”, zegt Zamire Damen, niet-praktiserend huisarts en senior wetenschappelijk medewerker bij het NHG. Er zijn veel inhalatoren op de markt voor de behandeling van astma en COPD en voor huisartsen of praktijkondersteuners is het niet altijd eenvoudig daar het overzicht in te krijgen. “De herziene NHG-Standaarden over astma en COPD geven wel algemene aanbevelingen over de inhalatorkeuze, bijvoorbeeld met betrekking tot uniformiteit, gebruiksgemak of kosten. Maar een overzicht met beschikbare inhalatoren en informatie over deze aspecten ontbrak tot nu toe. We besloten daarom na de herziening van de genoemde richtlijnen een project te starten…