Meteen naar de inhoud

Groen licht voor het coronavaccin van Janssen

Het Covid-19 vaccin van Janssen mag worden ingezet in de Europese Unie voor mensen vanaf 18 jaar. De EMA heeft op 11 maart jl. daarover een positief advies gegeven. Dit is het vierde vaccin tegen het coronavirus dat onder voorwaarden is goedgekeurd. Het vaccin kent twee grote voordelen: het bestaat uit één prik en het kan worden bewaard bij temperaturen van 2 tot 8 graden.

Het coronavaccin van Janssen betreft een vectorvaccin. Uit de testresultaten tot nu toe blijkt dat het vaccin van Janssen gemiddeld 66 procent effectief is. Dat is minder dan de vaccins van Pfizer en Moderna (90 procent), en het vaccin van AstraZeneca (73 procent). Wel is de effectiviteit van het Janssen-vaccin 85 procent voor het voorkomen van ernstige ziekte door corona en bij het voorkomen van overlijden door corona zelfs 100 procent.

Heen en weer

De ontwikkeling en productie van het vaccin vinden plaats in Nederland. De vaccins worden daarna in de VS gebotteld. Daarna wordt het vaccin weer terug verscheept naar Europa. Dat lijkt omslachtig, maar dat is onderdeel van het contract en kan niet worden aangepast. Naar verwachting worden de eerste vaccins voor ons land eind april/begin mei geleverd.

Onderzoeksresultaten

Wereldwijd deden ruim 44.000 mensen mee aan het onderzoek. De klinische studie laat zien dat de bescherming ten minste twee maanden aanhoudt. Hoe lang dat daarna nog het geval is, wordt nog onderzocht in lopende onderzoeken. Aan de studies namen ook ouderen van 65 jaar en ouder deel. Bij deze groep is de werkzaamheid van het vaccin 74%. Daarnaast waren de bijwerkingen bij ouderen vaak milder, of in mindere mate aanwezig. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en misselijkheid. Deze bijwerkingen zijn meestal niet ernstig en verdwijnen na een aantal dagen.

Het vaccin is niet goedgekeurd voor kinderen omdat over de werkzaamheid bij kinderen geen data beschikbaar zijn. Zwangere vrouwen zijn uitgesloten van de klinische studies. Er is daarom geen inzicht in de veiligheid bij die doelgroep, het is aan de voorschrijver om een risicoafweging te maken.

Voorwaarden

Omdat op basis van de beschikbare informatie, voldoende aanwijzingen dat de positieve effecten van het vaccin opwegen tegen de risico’s is Covid-19 vaccin van Janssen onder voorwaarden goedgekeurd. De fabrikant is verplicht de komende twee jaar aanvullende informatie in te dienen. Zo moet uit verder onderzoek onder andere blijken hoelang het vaccin bescherming geeft, of het vaccin voldoende bescherming biedt aan mensen met een verminderde afweer, en of zwangere vrouwen het veilig kunnen gebruiken. Ook wordt nog onderzocht wat het effect is als er standaard twee prikken van het Janssen-vaccin worden gegeven.

Meer informatie

Op korte termijn komt meer Nederlandstalige informatie beschikbaar, zoals de officiële bijsluiter, de productinformatie en een digitale verkorte vaccininformatie, met op één A4 in begrijpelijke taal de voor- en nadelen van het vaccin. Dit als aanvulling op de officiële bijsluiter.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alarmfase voor apenpokken

De WHO heeft Monkeypox, ofwel apenpokken, aangemerkt (als ‘internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. De ziekte verspreidt zich in gebieden waar het eerder niet voorkwam.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens