Grootste Coronaspreekuur op 5 november a.s.

Huisartsen en apothekers krijgen veel vragen over corona. Hoe staat het met de geneesmiddelen? En vooral: met de ontwikkeling van een vaccin? Gezien de stroom aan informatie is het lastig om de juiste antwoorden te kunnen geven. Doe daarom op donderdagavond 5 november mee met het Grootste Coronaspreekuur. Georganiseerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Experts geven uitleg over de stand van zaken en wat we kunnen verwachten. Laat u in twee uur goed informeren.

Corona is alom hét onderwerp van gesprek en dat zal wel voorlopig zo blijven. Gerenommeerde sprekers als voorzitter Diederik Gommers (NVIC), directeur Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel (RIVM) en voorzitter Ton de Boer (CBG) beantwoorden tijdens dit online coronaspreekuur vragen van mensen thuis. Zij gaan in discussie aan over de ontwikkelingen die op dat moment spelen.

Talkshowsetting

Jeroen Pauw presenteert de avond in een talkshowsetting. Ajouad el Miloudi faciliteert het Nederlands publiek bij het stellen van hun vragen en houdt de peiling in het land bij. Het betreft een 2 uur durende livestream, te volgen op You Tube. Naast bovengenoemde sprekers zijn o.a. Agnes Kant (Lareb), huisarts Janneke Belo, coördinator Europees vaccinonderzoek Miriam Sturkenboom en vaccindeskundige Leonoor Wijnans te gast.

Noteer alvast in agenda

De interactieve online uitzending ‘Het Grootste Coronaspreekuur – medicijnen & vaccins’ vindt plaats op donderdagavond 5 november van 19:30 tot 21:30 uur op YouTube. Iedereen mag deelnemen. Zet het alvast in uw agenda.

Nieuwe NHG-Standaard pakt COPD in volle breedte aan

Behandeling bij COPD gericht op vermindering ziektelast patiënten Het accent bij de behandeling van COPD ligt op de niet-medicamenteuze therapie, volgens de herziene NHG-Standaard COPD die in april 2021 verscheen. Insteek is het zoveel mogelijk opheffen van beperkingen en het verbeteren van de prognose van patiënten. De plaats van inhalatiecorticosteroïden is beperkt en de standaard is terughoudend bij het gebruik van triple-therapie. De NHG-Standaard CODP is aangepast ten opzichte van de vorige die dateerde uit 2015. Redenen voor de aanpassingen komen zowel voort uit het veld als uit voortschrijdend wetenschappelijk inzicht, geeft huisarts dr. Erik Bischoff aan, een van de leden van de NHG-werkgroep die werkte aan de vernieuwde NHG-Standaard. Hij leidt het onderzoeksprogramma Chronische aandoeningen en multimorbiditeit binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc Nijmegen. Daarnaast coördineert hij namens het NHG de landelijke kaderopleiding Astma en COPD. “Vernieuwd is de omschrijving van de ziektelast, waarbij verder wordt gekeken dan…

Snoeien in aantal zorgverzekeraars

De apotheker en huisarts krijgen betaald voor individuele verrichtingen, niet voor samenwerking. Juist door samenwerking wordt doelmatige zorg geleverd, aldus Guus Schrijver.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.