
De zorgvraag wordt complexer en het aantal mensen met psychische klachten neemt toe. Pharos en Raedelijn hebben daarom een praktische handreiking voor huisartsenpraktijken gemaakt. De handreiking bevat kennis, adviezen en handvatten bij het omgaan met patiënten met chronische stress.
Langdurige of chronische stress is een belangrijk verklaringsmechanisme voor ongezondheid en psychische klachten bij mensen met een opeenstapeling van allerlei problematiek. Chronische stress heeft effect op lichaam en op de psyche, en tast het denkvermogen aan. Mensen komen terecht in een vicieuze cirkel, doordat ze het overzicht in het leven kwijt zijn en ongezonde keuzes maken. Een eerste stap naar gezonder leven is het doorbreken van deze cirkel.
Uitleg is van belang
Deze handreiking ‘Hoe ga je om met chronische stress bij patiënten in de eerste lijn?’ heeft als doel om eerstelijns-zorgverlener te informeren over de effecten van chronische stress. Het bevat naast achtergrondinformatie tal van praktische tips en adviezen. Wat kunnen zorgverleners doen in de aanpak van chronische stress? Meer dan alleen het stellen van de ‘het komt door stress’ om vervolgens te stoppen met het consult. In tegendeel: dan begint het pas. Juist door de patiënt uit te leggen hoe stress werkt in het lichaam en het brein, is het mogelijk de klachten van de patiënt te normaliseren en te duiden. De huisarts of de praktijkondersteuner kan dit gesprek voeren. Tijd en vertrouwen zijn belangrijke randvoorwaarden.
Onder redactie van: Gerda van Beek