Heldere informatie over reuma-medicatie

Onderzoek heeft aangetoond dat veel bijsluiters van geneesmiddelen niet altijd begrijpelijk zijn voor de patiënt. Terwijl het van belang is dat patiënten goed geïnformeerd zijn over de werking van de medicatie en wat het betekent voor hun dagelijks leven. Daarom bieden de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en het Reumafonds begrijpelijke medicatiefolders over zo’n 40 soorten reumamedicijnen. 

Veel genoemde verbeterpunten zijn: korter, beter leesbaar en duidelijker vormgegeven. Deze wensen waren het uitgangspunt bij de ontwikkeling van de medicatiefolders voor mensen met reuma. Daarbij zijn ze zijn opgesteld vanuit het perspectief van de patiënt. Zo vormen ze een nuttige aanvulling op de bestaande bijsluiter.

Patiëntenperspectief

De medicatiefolders zijn speciaal geschreven voor geneesmiddelengebruik bij reuma. In begrijpelijk taal staat vermeld hoe het medicijn werkt, voor welke aandoeningen het kan worden gebruikt, welke bijwerkingen er zijn. Ook bevatten de folder praktische tips. Het geheel is overzichtelijk vormgegeven. De folders zijn online toegankelijk  via de website van het Reumafonds en vandaar te downloaden.

Ervaringsdeskundige Yvonne Balvers juicht het initiatief van de NVR en het Reumafonds toe:  “Deze medicatiefolders vind ik een waardevolle aanvulling op de informatie die vanuit de apotheek wordt gegeven. Als je snapt hoe een medicijn inwerkt op je lichaam met reuma, ben je geneigd om je medicatie trouwer te gebruiken. Dat zal de werking van je medicatie zeker bevorderen zodat je bijvoorbeeld reumaontstekingen en beschadigingen beter kunt bestrijden.”

Vragen over medicijn?

De NVR en het Reumafonds zijn van mening dat deze medicatiefolders bijdragen aan begrijpelijke informatievoorziening. Daardoor dragen ze tevens bij aan beter medicijngebruik, is de overtuiging. Want als mensen met reuma goed zijn geïnformeerd over de werking van de medicijnen die zij gebruiken, zijn ze zich ook meer bewust van het belang van de medicatie en van therapietrouw.

Onder redactie van: Gerda van Beek

 

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Persoonlijk contact is een uniek medicijn

Apotheker Joeri Beek werd met zijn apotheek in Nistelrode in het verleden twee keer uitgeroepen tot ‘Beste apotheek van Nederland’ en stond jaren in de top 10. Inmiddels staat hij aan het roer van een tweede apotheek in Heesch.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.