De ongezouten waarheid is dat 85 procent van Nederland meer zout eet dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Het is ook heel lastig om onder de norm te blijven, want 80 procent van het zout dat men eet, zit in gekochte voedingsmiddelen. Dat is extra vervelend omdat mensen met chronische nierschade, hart- en vaatziekten en diabetes extra gevoelig zijn voor zout.
Belang van goede hulp bij zoutreductie
Zorgverleners spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van hun patiënten om te minderen met zout. Met name voor risicogroepen en voor mensen met lagere gezondheidsvaardigheden is goede begeleiding essentieel. De Nierstichting biedt zorgverleners daarom een Zoutpakket aan. Dit bestaat uit verschillende nieuwe en vernieuwde tools en instrumenten om patiënten te ondersteunen.
Inhoud Zoutpakket
De inhoud van het Zoutpakket bestaat uit:
Zoutboek (vernieuwd)
Zoutfolder (vernieuwd)
Zakkaartje Zoutmeter (nieuw)
Zoutposter (nieuw)
Kruidenwijzer
Keuze met of zonder Zoutboek
Diëtisten in de nefrologie en cardiologie hebben het Zoutpakket gratis toegestuurd gekregen. Andere zorgverleners (zoals overige diëtisten, huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, internisten, nefrologen, verpleegkundig specialisten en nurse practitioners) kunnen het pakket bestellen.
Het Zoutpakket kan met of zonder Zoutboek worden aangevraagd. Zonder Zoutboek is het Zoutpakket kosteloos. Met Zoutboek betaalt men de kostprijs van het Zoutboek (€ 40,- inclusief verzendkosten) en worden de overige materialen gratis meegestuurd.
Wie van z’n nieren houdt, helpt zijn patiënten minderen met zout. Vraag het Zoutpakket van de Nierstichting aan via de website van de Nierstichting of bel 035 – 697 80 00.
Bron: Nierstichting
Onder redactie van: Gerda van Beek