Henk Pastoors: Polderen of folteren

Henk-PastoorsHenk Pastoors: Het is alweer even geleden dat de verkenners Rinnooy Kan en Reibestein hun werk hebben gedaan. De openbare farmacie, zo las ik, is goedkoop en toegankelijk. De NZa heeft een marktscan geproduceerd. Zo op hoofdlijnen is er volgens de NZa niet al te veel mis met de openbare farmacie. Mijn buren liggen er niet wakker van. Veel zorgaanbieders gniffelen bij de stuiptrekkingen van de marktwerking die de openbare farmacie doet kraken. Het lijkt een strijd der giganten waarbij de zorgverzekeraars aan de ene kant en de apothekers aan de andere kant staan. In deze dynamiek kwam de KNMP ook nog met een eigen rapportage. Rik van de Meer is weinig gegund om warm te lopen.

Als leidinggevende in het ziekenhuis was mijn stelling: ‘je krijgt het personeel dat je verdient’. Als men dan nog mopperde trok ik de lijn door. Je krijgt namelijk ook het management dat je verdient. In deze context kijk ik ook naar de KNMP. Vanuit de grond van mijn hart wens ik de openbare farmacie een sterk en zelfreflecterende koepel. Deze wens spreek ik ook uit richting de zorgverzekeraars, in casu ZN. Waarom? Omdat het orakel van de vrije prijzen in de openbare farmacie dreigt te eindigen op een openbaar schavot, breed uitgemeten in de media.
Het imago van de openbare farmacie, de farmaceutische industrie en de (zorg)verzekeraars is wat je noemt; niet best! Er zou wat mij betreft een gezamenlijke opmaat moeten zijn naar een breed publiek debat over de zorg; ‘
De toekomst van de zorg’. Niet alleen als apotheek x in postcodegebied y dreigt te moeten gaan sluiten omdat er te weinig regels worden gedraaid en het locale suffertje dit schokkende bericht de regiokaternen laat domineren.

Alle genoemde partijen zijn onderdeel geworden van het imagoprobleem. In plaats van onderdeel te zijn van de oplossing worden ze gepercipieerd met de problemen. Zorg hoort voor de genoemde partijen hoog op de maatschappelijk agenda te staan. Daartoe zou een gezamenlijke zorgagenda moeten worden geformuleerd. Een agenda, waarbij niet het zorgaanbod maar de zorgvraag, de maatschappelijk ontwikkelingen en de feitelijke zorgvraag centraal staan. Zorg wordt nu van alle kanten gepolariseerd. Daarnaast worden begrippen als kwaliteit, selectief contracteren en marktwerking door de slimste jongetjes van de klas handig in de media gemanipuleerd. Zo zag ik laatst zelfs dat het mooiste meisje van de klas, Aysel Erbudak, met tranen in haar bruine ogen durft te stellen dat ze geen kankerpatiënten in het Slootervaart Ziekenhuis wil teleurstellen. Let maar op, ze is bezig met een comeback. Deze mevrouw is geen lid van de NVZ en wat mij betreft moet dat ook maar zo blijven.

Als de KNMP nu ook de moed zou hebben om de apothekers die nog steeds in de loopgraven zitten en een oude oorlog uitvechten, het lidmaatschap te weigeren, dan wordt het misschien nog wat met die openbare farmacie.
Wat zal het worden… polderen of folteren?  ❦

Henk Pastoors

Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.