Naar schatting telde Nederland in 2017 ongeveer 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Deze groep mensen vormt – letterlijk en figuurlijk – een bron van veel zorg. Gelukkig is het goed mogelijk om het risico op een hartvaatziekte in de nabije toekomst (meestal wordt 10 jaar gebruikt) voor een individueel persoon te schatten. Op grond van het resultaat van die schatting kan dan in goed overleg met de betreffende persoon worden bezien welke maatregelen en/of behandelingen nodig zijn en dus moeten worden overwogen om het risico te verlagen en mogelijk reeds opgetreden schade voor zover mogelijk te behandelen. Onlangs is de Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement in herziene vorm gepubliceerd voor toepassing in de eerste én de tweede lijn. Deze richtlijn geeft een uitvoerig overzicht van de verschillende niet-medicamenteuze en medicamenteuze manieren waarop risico’s kunnen worden aangepakt en aanwezige hart- en vaatziekten kunnen worden behandeld. Er is veel aandacht die…
Herziene Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement: meer differentiatie

Internetconsultatie over meer samenwerking tussen zorgdomeinen
Voorkomen van duurdere zorg moet aantrekkelijker worden voor zorgfinanciers. Een wet moet dat bewerkstelligen. Tot half april kunt u uw mening geven via een internetconsultatie.

Volg Het Grote Zorgdebat van politici over de zorg
Op 8 maart van 19.30 – 21.00 uur vindt het Grote Zorgdebat plaats. Kandidaat-Kamerleden gaan online met elkaar in debat over hun visie op de toekomst van de zorg. Luister mee.

IGJ-factsheet met tips en aanbevelingen COVID-vaccinatie
In de tweede factsheet over COVID-vaccinatie benoemt de IGJ tal van bevindingen en tips die ze heeft verzameld op basis van 21 inspectiebezoeken in de afgelopen weken.