liraglutide en naltrexon/bupropion In 2019 had 50,3% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht en 14,7% ernstig overgewicht oftewel obesitas. Het percentage personen met overgewicht neemt toe bij het ouder worden. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar had 13,2% overgewicht en 2,1% ernstig overgewicht (obesitas). Deze percentages stijgen al vele jaren en er zijn niet of nauwelijks aanwijzingen dat deze jaarlijkse stijging afneemt. Er is sprake van een pandemie van de ziekte obesitas gedefinieerd als een chronische ziekte, waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico's. Men onderscheidt verschillende groepen met overgewicht op grond van de gemeten Body Mass Index (BMI). De Wereld Gezondheids Organisatie gebruikt de volgende grenswaarden: GroepGrenswaarden BMI (kg/m2)Ondergewicht< 18,5Gezond gewicht18,50 – 24,99Overgewicht≥ 25,0Matig overgewicht25,0 – 29,99Ernstig overgewicht (obesitas)≥ 30,0 In aanvulling hierop gebruikt men het begrip morbide obesitas bij een BMI ≥ 40…
Het gewicht moet omlaag; nieuwe middelen bij obesitas
Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Goed Gebruik Geneesmiddelen bestaat 10 jaar
Het tienjarig bestaan van het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen heeft naast een evaluatie en een korte video een informatief digitaal magazine opgeleverd.

Denk mee over concept-Besluit elektronische gegevensuitwisseling in de zorg
T/m 14 juli kan iedereen reageren op het concept Besluit elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Begiz). De Begiz heeft gevolgen voor huisartsen en apothekers.

Bij DOAC’s is voorschrijven op maat nodig
Doseringen die niet passen bij de indicatie, onderdoseringen en voorschrijffouten: geregeld gaat het mis bij het voorschrijven van DOAC’s, zo blijkt uit een studie die recent is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Pharmacology.